Когато времето навън е слънчево, зовът на планината е особено примамлив. Когато обаче температурите се повишат над 30 градуса, пешеходните и трекинг маршрути могат да станат особено изтощителни. Затова е добре да сте запознати с най-добрите стратегии за справяне с жегата. Четете тук:

1. Тръгнете рано

Най-натоварващата част от планинския преход е изкачването. Затова е важно да тръгнете рано сутринта, за да оставите най-трудния участък зад гърба си, докато е по-хладно. Температурите обикновено достигат своя връх около обяд - дотогава трябва да сте изминали по-голямата част от пътя.

     

2. Планирайте внимателно маршрута си

Когато избирате маршрута си, се опитайте да планирате изкачването така, че да е на сянка. Северните планински склонове са най-добрият вариант. Слънцето ги огрява само когато е по-високо в небето. Това ви дава възможност да се потите по-малко през първата част от изкачването. Препоръчват се и пътеки през гората. Дърветата не само осигуряват защита от слънчевите лъчи, но и охлаждат околния въздух, като извличат влага от земята и я освобождават. Разходката през гората през лятото е особено приятна в резултат на този процес на изпарително охлаждане. Същото важи и за маршрутите покрай студен планински поток, където водата охлажда околността. Сенчесто дефиле или дере също могат да осигурят по-приятни температури по същия начин, както горите и водата.

3. Изберете приятна цел

Типична цел на даден преход е достигането на връх или най-малкото било. Въпреки това, има и други цели, които си заслужавата по време на пешеходен тур в жегата - чисто планинско езеро, например. Няма нищо по-освежаващо от плисване в студена вода след тежко изкачване. Внимавайте да не скочите в езерото. Влезте във водата бавно, тъй като може да е много студена. Ако прегрятото ви тяло се охлади внезапно, съществува риск от нарушаване на функциите на сърдечно-съдовата система и съответно опасност за живота.

4. Носете термооблекло

Веднага щом ни стане твърде топло или горещо, тялото ни се опитва да регулира температурата: пулсът ни се учестява, кръвта се изпомпва на повърхността, дишането ни става учестено и започваме да се потим. Ето защо трябва да помогнем на тялото си да компенсира температурните колебания. От помощ в тази задача е носенето на функционалното термооблекло - от синтетични материали или най-добре от мериносова вълна. То отвежда влагата далеч от кожата и запазва комфорта на тялото. Имайте предвид също, че UV радиацията се увеличава на по-висока надморска височина. Затова е препоръчително да носите по-дълго облекло. Най-малкото трябва да помислите за смяна на тениска, за почивки по пътя или на върха.

5. Изберете подходящи обувки

Туристическите обувки трябва да пасват на краката ви и да са подходящи за целта. В горещините ще се потите повече в обувки от твърда кожа, отколкото в моделите от плат или смесени материи. Уверете се, че подметката на обувката ви е дишаща. За да гарантирате най-добрата вентилация в разгара на лятото, изберете специални сандали за туризъм със здрава подложка и система за закопчаване, която предлага защита и комфорт дори на дълги разстояния. Това ще ви позволи да охлаждате краката си в поток, когато пожелаете, без да се притеснявате за болезнени мехури.

6. Носете освежаващи храни и напитки

Основното правило в горещините е хидратация, хидратация, хидратация. Тялото ви не трябва да остава обезводнено по време на прехода. Имайте предвид, че ако почувстрвате жажда, вече е твърде късно. Това означава, първо, че винаги трябва да носите много напитки и, второ, че трябва да продължите да консумирате малки количества. Това е най-добрият начин да помогнете на тялото си да го усвои и преработи. Водата, изотоничните напитки и напитките на прах са най-добрият начин за компенсиране на загубата на течности и осигуряване на минерални хранителни вещества. С подходящите освежителни напитки можете да дадете на тялото си енергията, от която се нуждае, за да регулира температурата си. Лесно смилаемите храни са най-добрият вариант. Препоръчват се например банани и висококачествени енергийни блокчета с дълговерижни въглехидрати.

7. Осведомете се добре за времето

Горещините през лятото увеличават риска от бури в планините. Великолепните слънчеви дни всъщност могат да бъдат измамни. Затова трябва внимателно да проверите прогнозата за времето, преди да тръгнете на туризъм и да следите ситуацията по време на обиколката си. Информирайте се, когато минавате покрай хижи по пътя - опитът на местните хора може да бъде безценен. Когато планирате по-дълги обиколки, трябва предварително да обмислите и откриете възможни преки пътища.

8. Внимателно преценете възможностите си

Колкото по-високи са температурите, толкова по-бавно трябва да е темпото ви, за да не претоварите сърцето си и да не се дехидратирате бързо. Грижете се добре за себе си, за да можете да се насладите на целия преход. Преди всичко, ако сте навън с група, трябва внимателно да слушате тялото си. Пренапрежението трябва да се избягва на всяка цена - прекалената амбиция няма място тук.

9. Правете чести почивки

Звучи просто, но е много ефективно: като правите редовни почивки по пътя, давате на тялото си ценно време да се възстанови за следващия етап от прехода. Планираните почивки също могат да бъдат много важни от психологическа гледна точка. Повишавате умствената и физическата си енергия и в най-добрия случай оставате свежи през целия ден. Важно е по време на почивките да стоите на сянка, за да избегнете риска от слънчев или топлинен удар.

10. Използвайте надеждна слънцезащита

Колкото по-високо се качвате, толкова по-хладно става. По-ниските температури на по-висока надморска височина обаче могат да ви заблудят. Веднага след като стигнете границата на гористия пояс по време на изкачването си, няма да има повече сянка. Затова трябва да обърнете още повече внимание на защитата от слънцето, което, както казахме, е още по-силно във високите части на планините. Използвайте качествен слънцезащитен крем (с висок SPF фактор) и покрийте главата си с шапка или бандана с UV филтър. Задължителни са и висококачествените слънчеви очила, които да предпазят зрението ви.

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.