Всеки планински преход, просто разходка или активност в планината трябва да се планира. Навлизането на новите материи и технологии наложи изместването на някои видове дрехи, като промени и принципите на обличане. В момента най-популярен е принципът за обличане на слоеве, който се основава на правилната комбинация на слоеве дрехи, направени от материи, които не пропускат влага и вятър и запазват телесната топлина, като същевременно отвеждат влагата (потта) навън. Екипировката в зимни условия е изключително важна! Нека разгледаме това по-подробно.

Статията е част от наръчника на добрия планинар - "Планините отблизо". За повече информация можете да разгледате изданието ТУК.

Съвременни тенденции и принципи на обличане

Навлизането на новите материи и технологии наложи изместването на някои видове дрехи, като промени и принципите на обличане. В момента най-популярен е принципът за обличане на слоеве, който се основава на правилната комбинация на слоеве дрехи, направени от материи, които не пропускат влага и вятър запазвайки телесната топлина, като същевременно отвеждат влагата (потта) навън. По този начин се осигурява максимален комфорт, дори и при активно натоварване. Класически пример за обличане на слоеве през зимата е комбинацията: термобельо (материя, незадържаща влагата) полар (топлоизолация) – Gore-Tex (ветро- и водоустойчива дишаща материя).

Друго важно предимство на този принцип е възможността да ползвате в голяма степен една и съща екипировка през лятото и зимата, комбинирайки броя и вида на слоевете, които могат да ви осигурят комфорт в съответните условия. Преходите в по-високите планини например изискват през всички сезони да разполагате с добри обувки, топли дрехи (полар), както и с водо-/ветроустойчиви дрехи, изработени от дишащи материи.

Употребата на добра екипировка намалява значително обема и теглото на раницата, тъй като освен своята лекота и компактност, качествените материи намаляват необходимостта да носите много резервни дрехи.

Не всички съвременни насоки за развитие на екипировката обаче могат да се смятат за положителни. Една от негативните тенденции на съвременните производители е фокусирането върху дизайна, външния вид и удобството на екипировката, което понякога е за сметка на нейната трайност, вероятно, за да се наложи през следващия сезон да си купите новия модел.

Екипировка за зимни условия

Общата екипировка е основната част, предназначена да защитава и да създава усещане за комфорт при всякакви метеорологични условия и сезони. Времето в планините се характеризира с голямо разнообразие, като условията могат да се променят много бързо. Тази особеност, съчетана с обстоятелството, че физическите усилия понякога имат голяма интензивност, определят разнообразието и специфичността на облеклото и обувките за планински туризъм. Ще обърнем внимание на екипировката за зимни условия.

Когато казваме зимни, не трябва да се разбира само сезонът зима. Във високите части на Рила и Пирин, както и по билото на Стара планина, зимни условия може да се очакват от края на октомври до началото на юни. Каква е разликата между зимните и летни условия в нашите планини?

- По високите части се ходи предимно по сняг и лед, и често за да се осъществи прехода, има нужда от допълнителни съоражения.

- Температурите са много по-ниски от летните, като се случва да падат до –25°С, а дори и по-ниско.

- Вятърът може да бъде значително по-силен от този през лятото, да носи сняг и ледени кристалчета.

Тези разлики водят до необходимостта от по-сериозна екипировка, като се има предвид, че при такива условия подценяването на планината може да има сериозни, дори фатални последствия. Докато при избора на екипировка за летни условия се ръководим основно от съображения за комфорт и удобство, то през зимата екипировката може да бъде необходима за оцеляване.

Облекло за зимни условия

Якето и панталонът трябва да бъдат от здрава и плътна материя, която да не пропуска вятър и вода. Добре е якето да има висока яка, а качулката хубаво да скрива главата и когато е затворена да се виждат само очите.

Най-подходящо е панталонът да е тип гащеризон – висок и с презрамки. Той може да има цели ципове отстрани – с тяхна помощ можете да го сваляте и слагате, когато сте с обувки и дори със ски на краката. Препоръчително е якето и панталонът да нямат подплата – много често поради активното движение става много горещо и комфортът се губи. Скиорските дрехи обикновено се оказват прекалено топли за ходене. Те са предназначени за каране на ски – при него усилието е по-малко и има непрекъснат насрещен въздушен поток, който охлажда тялото.

През зимата от съществено значение е да се обличаме на слоеве – най-горният осигурява защита от вятъра и не пропуска вода, а следващите създават топлинна изолация. Кои и колко от тях ще сложим, зависи от външните условия и усилието, което полагаме. Слоевете дрехи, които са в пряк допир с тялото, трябва да са топли и да не задържат влагата – от вълна или полиестер,  в никакъв случай не трябва да са от памук. Добре е всички слоеве да не задържат влагата, отделена от тялото – докато през лятото е допустимо да се преоблечем и да сменим мокрите от потта дрехи, през зимата това често е невъзможно. При много студено време и силен вятър под панталона може да се сложи вълнен или поларен клин.

Съвременните дишащи материи, за които вече стана дума, са най-доброто решение за връхните зимни дрехи. Долните слоеве също могат да бъдат от леки, незадържащи влагата материи, които съхнат бързо и осигуряват добра топлинна изолация. Трябва да се знае, че ако един от слоевете задържа влагата, то следващите не действат ефективно. Например ако сте с гортексови дрехи, но отдолу носите памучни фланелка и клин, при изпотяване неприятното усещане от мокри залепнали дрехи ще остане.

Въпреки всичко, при биене на пъртина в дълбок сняг, при това с раница на гърба, изпотяването е неизбежно дори и с най-добрите дрехи – хубаво е в такива случаи якето да има ципове под мишниците, а панталонът да се отваря отстрани. Така се получава допълнителна вентилация, която помага да понесете нагряването. Другата крайност е в студено време и силен насрещен вятър, когато всички ципове са затворени. Тогава разбирате дали качулката на якето е предвидена за градски или за планински условия.

Невинаги условията в планината налагат използването на тежки якета с мембрана. През голяма част от времето е по-практично да се използват по-леки ветрозащитни якета от материи като Windstopper и софтшел – те са един удачен избор за втори слой (вместо пуловер или полар).

Шапка и ръкавици

Шапката трябва да е топла и да покрива ушите. Това не изключва носенето на лента за главата, която е много практична при определени условия. При студено време и активно движение можете да си позволите да бъдете само с лента и тънки, но топли ръкавици с пет пръста. Те могат да бъдат от вълна, но по-добрият вариант е да са от полиестер. Материите Polartec или Windstoper са най-доброто решение. При вятър главата е защитена от качулката, а за ръцете трябва да имате лапи – ръкавици с един пръст от здрав, добре промазан плат, който спира вятъра и не се мокри. Скиорските ръкавици също могат да свършат работа, стига да имат добра топлинна изолация (Thinsulate или някаква друга вата), както и да не се мокрят (с Gore-Tex). При много лошо време – студено, със силен вятър и снеговалеж, ценен аксесоар е шапката шлем. Тя е направена от вълна или полар, покрива напълно главата и врата, като има само процеп за очите. Удачно допълнение към шапката шлем е скиорската маска – с нейна помощ не остава дори 1 см2 от лицето, изложен на студа и вятъра. Когато тръгвате на сериозен преход през зимата, винаги носете резервни шапка и ръкавици – няма да ви натежат, а може да потрябват

Чорапи

Чорапите за зимата трябва да са дебели и топли. Специализираните такива са високи, с променлива дебелина и подсилване в долната част, където кракът най - много се трие в обувката. Съществуват и такива, които са двойни в долната си част - по този начин търкането става между двата слоя, а не между крака и обувката, което причинява най - много проблеми.Материите, от които са изработени, са различни комбинации от памук, вълна, полиестер и ликра, като целта е те да стоят добре на крака, да не задържат влагата в себе си и да имат висока износоустойчивост. Добрите чорапи имат свойството да не задържат миризма и могат да се носят няколко дни, без да губят от качествата си.

По магазините ще ги срещнете като термочорапи. Често в състава им има вълна, но се използват и други материи (например  Rhovyl up, Thermolite на BOREAL или кухите влакна Thermastat), които освен че осигуряват добра топлинна изолация, не задържат влагата. Ако ви се наложи, не се колебайте да си сложите два чифта чорапи, стига това да не ограничава свободата на крака в обувката (нарушаването на кръвообращението е предпоставка за измръзване).

Обувки

Обувките през зимата са най-важната част от екипировката. Те трябва да защитават краката от ниските температури, да не се мокрят след продължително газене в дълбок сняг и да осигуряват стабилност при движение върху фирн и лед. Обувките за зимни условия са високи, за да държат стабилно глезена, с полутвърда или твърда подметка от добра материя и с дълбок грайфер. Добре е, ако на подметката има улеи за поставяне на автоматични котки – това ще ви спести много усилия и мръзнене на ръцете всеки път, когато ви се налага да слагате или махате котките (улеите може да са два – отпред и отзад, като наличието на заден улей е по-важно). Гуменият борд, защитаващ най-чувствителните места, е много необходим – газейки в снега, рядко знаете какво има под него и силните удари в камъни и други твърди предмети са често явление.

Горната част на обувките обикновено е направена от добре обработена и хидрофобирана кожа. От вътрешната страна има мека материя, която има за цел да пази крака и да отстранява потта (например Cambrelle), а все по-често се слага и мембрана, която не позволява на водата да прониква вътре, без да пречи на влагата, отделена от краката, да излиза навън. Наличието на мембрана рязко се отразява на цената на обувките, особено ако са използвани Gore - Tex или Sympa - Tex, които са най-известните и с гарантирано качество. Важно е през зимата краката ви да не се мокрят. Докато през лятото сухите обувки са условие за комфорт, през зимата това може да бъде условие за оцеляване. Всеки трябва добре да познава обувките си и да знае от какво имат нужда, за да не пропускат вода – това може да бъде паста, спрей или пък нещо от рецептите на баба. Една добра нова обувка с мембрана би трябвало да издържи спокойно два - три активни сезона, преди да започне да се мокри.

Все по-често производителите заместват кожата със съвременни здрави материи като Сordura, Kevlar и различни полимери. Това, че новите модели обувки не приличат на класическата зимна обувка от „цяла“ кожа, с която сте свикнали, не трябва да ви притеснява. Бъдете уверени - те са здраво зашити и залепени и предлагат сигурна защита от студа и влагата.

Подметката е другата много важна част на обувките, която при съвременните модели е с многослойна констуркция. Тя има за цел да осигури комфорт на стъпалото, да придаде необходимата твърдост и да осигури добро сцепление с повърхността, по която се придвижваме. Подметката може да бъде с различна твърдост, която зависи от наличието на твърда пластина (обикновено от полимер), а мекото стъпване се осигурява от шок-абсорбер, изграден от мека, пореста материя и намиращ се под петата. Особено важна е долната част на подметката, която постоянно влиза в допир с терена. Най-добрият материал за нея остава каучукът, а най-известната марка е Vibram, разработките на която гарантират добър комфорт, сцепление и устойчивост на износване. Тези качества се осигуряват посредством комбиниране на различни видове и слоеве каучук, фини метални стърготини, пластини от корк или полимер и т.н. Доскоро близо 80% от световните производители на планински обувки използваха Vibram, но през последните години някои фирми се ориентираха към собствени разработки. Друг важен фактор при избора на обувки трябва да е формата на подметката и дълбочината на грайфера, но трябва да се има предвид, че няма универсална подметка, която да държи еднакво добре на всякакъв терен.

Твърдите обувки по прицип са за зимни условия, но има хора, които ходят с тях и през лятото. Не трябва да се забравя, че в Рила и Пирин участъци с фирн има до края на месец юни, а преминаването на такива места е много по-безопасно с твърди обувки. Те са по-добрият вариант и ако по маршрута се очаква да има стръмни склонове, покрити с трева, малки камъчета или кал.

Стелките - това е частта на подметката, която влиза в пряк допир с крака. Тя бързо се износва, но може да бъде подменена - добри стелки се намират в специализираните магазини. Има анатомични, такива с антибактериална защита, даже и ароматизирани. По принцип добрите обувки имат хубави стелки, които могат да издържат до няколко години.

Сред моделите, подходящи за зимни условия, има два различни типа. Едните са четирисезонните – с твърда или полутвърда подметка, високи, от издържаща на вода материя. В каталозите вторият тип се препоръчва за „екстремно студени условия“ и за експедиции във високата планина. Разликата между тях и четирисезонните е допълнителната топлоизолация (например Thinsulate или Gore-Tex Duratherm), която осигурява на краката по-добра защита от студа. Те са по тежки от четирисезонните и не са практични за употреба при температури около или над нулата.

Най-голям комфорт за краката при сериозни зимни преходи осигуряват двойните обувки. Те са изградени от две части: черупка, която дава механичната якост и е напълно непромокаема, и вътрешна обувка, която осигурява топлинна изолация. Черупката може да е изработена от полимер (полиуретан, Pebax и др.) или кожа, като отдолу има добра каучукова подметка, най-често от Vibram, която е твърда и, за да улеснява придвижването по твърди терени, е леко огъната. Вътрешната обувка често има тънка подметка и с нея спокойно може да ходите вечер в хижата. Поддръжката на пластмасовите обувки е несравнимо по-проста, отколкото на кожените – когато ги събуете, е достатъчно да избършете черупките отвътре, ако са влажни... Недостатък е теглото им (2-2,5 кг на чифт) и относително по-високато им цена. Обикновено туристите смятат, че тези обувки са предназначени за алпинизъм. Истината е, че за многодневни преходи през зимата във високата планина и, особено ако се планира преспиване в неотоплени места, с такива обувки ще се чувствате най-добре. Кожените двойни обувки са по-комфортни от така наречените „пластмасови“ и през последните години ги изместват от пазара.

Трябва винаги да се има предвид, че не толкова марката и цената на обувките са важни, колкото това избраната обувка да е удобна и да съответства на терена и условията, при които ще се използва.

Гетите са задължителни през зимата!

Те са единственото известно средство, което може да попречи на снега да влезе в обувките ви. Вътрешните гети, които имат някои зимни панталони, са добра идея, но не винаги са достатъчно ефикасни. За да не се смъкват при газене в дълбок и плътен сняг, гетите трябва да се стягат с ластик или връзка под коляното, а за да не се вдигат нагоре – да имат връзка, която минава под тока на обувката, и кукичка, която се закача отпред на връзките. Затварянето им може да става с обикновен или лепящ цип, а при сериозните модели и с двата. Ако материалът, от който е направена гетата, е непромокаем, панталонът и обувката ще се мокрят от кондензираната влага, отделяща се от крака. В обратния случай, ако гетата пропуска вода, ще се намокрите, когато времето е топло и снегът се топи. Идеалният материал отново са „дишащите“ материи. Компромисен по отношение на цената вариант са двуслойните гети – така влагата кондезира върху външния, непромокаем слой, който не е в пряк допир с панталона.

Връзката, която минава под подметката, е най-слабото място на гетата и първа се поврежда. Има различни варианти – обикновена връзка, лента с катарама или лепящ цип, тънко метално въженце. Добре е от вътрешната страна на крака гетите да имат протектори от по-здрава и износоустойчива материя (това е в сила и за панталона), защото там има непрекъснато триене, а и вероятността да ги скъсате на това място е най-голяма.

Смятани за част от зимната екипировка, гетите вършат добра работа и през лятото. Летните модели са ниски, от лека материя, която не запарва и позволява на краката да дишат. Те пречат на пясък, камъчета, клонки и листа да попадат в обувките. Високи са 20-25 см, затварят се с обикновен или лепящ цип и имат ластик в двата края, за да обхващат добре крака и обувката.

Щеки

Щеките са еднакво полезни както през зимата, така и през лятото, и вече са част от екипировката на всеки уважаващ себе си планинар. Те са необходими при движение в дълбок сняг, при големи наклони и преодоляване на значителни денивелации, когато е добре и ръцете да поемат част от натоварването – при качване се помага на мускулите на краката, а на слизане, освен това, се намалява натоварването върху ставите (колена, глезени). При преминаване на река, при хлъзгав терен (лед, фирн и др.) щеките ви помагат да запазите равновесие и да избегнете падане. Когато носите тежка раница, центърът на тежестта е изместен, инерцията е по-голяма и тогава щеките са още по-необходими за поддържане на равновесието при движение.

Туристическите щеки са телескопични – най-често имат три колена, които влизат едно в друго, и така може да се регулира дължината им. При максимално свито състояние те са дълги не повече от 70 см, което ги прави много удобни за пренасяне. Снабдени са с ергономични дръжки, за да не се уморява ръката и твърди износоустойчиви накрайници, които дават добра и сигурна опора. Друга важна част са пластмасовите колелца накрая на щеките, които им пречат да пропадат в снега и да се заклещват между камъните. Някои от моделите се продават с няколко различни колелца за различните условия (лято и зима). Съществуват и щеки, предназначени специално за летни условия – снабдени с амортисьор, омекотяващ удара (в лакътя и рамото) при ходене по твърди повърхности, например скали.

Най-важната част на щеките е механизмът за блокиране на колената – обикновено дюбел, който се фиксира чрез въртене, на който трябва да се обърне най-голямо внимание при избор, тъй като там е слабото им място. Освен регулирането съобразно ръста, телескопичните щеки позволяват дължината им лесно да бъде променяна по време на прехода – по-къси на качване, по-дълги на слизане.

Разгледайте подходящите ни предложения за зимни условия!