С настъпването на есента се променят и условията в планината. Леко спадат температурите, денят става по-къс, зачестяват валежите от дъжд. Във високата планина у нас над 2000 метра може да вали и сняг, понякога придружен от силен вятър и мъгла. Съответно трябва да съобразим нашата екипировка със съвременните изисквания, ако искаме да се чувстваме комфортно в планината. Снимките са от архива на Иван Ганев.

На първо място поставяме винаги туристическите обувки.  От правилния избор на адекватен модел и номер зависи до голяма степен нашето пребиваване в планината да е безопасно и заредено с положителни емоции.

Какво трябва да имаме предвид при избора на обувки за есента?

Важно е те да бъдат трисезонни: или пролет - лято - есен, или  есен – зима - пролет.  Ако ходим по по-лесни терени, могат да бъдат малко по-ниски и с не много твърда подметка. Ако искаме да ходим повече във високата планина по каменисти терени и на места да подсичаме улеи с паднал сняг, е добре да бъдат по-високи, с по-твърда подметка с остър ръб. Подметката трябва да е сравнително твърда, с добро сцепление и дълбок грайфер. Хубаво е да има отпред гумен протектор, особено ако ходим повече по скалисти терени. Желателно е наличието на мембрана, която има две функции - дишаща (пропуска потта отвътре навън) и импрегнираща (спира за известно време влагата отвън навътре).

За да се възползваме максимално от предимствата на мембраната при обувките, е добре да бъдем обути със съответни чорапи за планина, съставени от изкуствени материи (кулмакс) или от вълна и еластан.

Когато чорапите са вълнени, това ни носи няколко предимства - и да се намокри  чорапът, пак топли. Също може да ходим по-дълго време, без да издава характерни миризми. Чорапите за планина имат и няколко защитни зони, които ни предпазват от пришки и мазоли в най-уязвимите части на крака.

Много е важно при избора на обувки да вземем един или два номера по-големи от тези, които носим в града. Добре е да извадим стелката и да премерим крака върху нея. Трябва пред пръстите на нея да има един пръст разстояние. Ако го няма това разстояние, на слизане ще ни опират пръстите и могат да се набият или посинеят ноктите. Препоръчително е след около година носене да сменим старите стелки с нови, защото износвайки се, се сплескват. Също е добре да ползваме препарати за импрегнация, които удължават живота на мембраната.

Желателно е да носим винаги гети (летни или зимни) - при ходене в дъжд  или през висока мокра трева ни вършат добра работа.

На второ място е раницата - добре е да е достатъчно голяма, за да си съберем багажа в нея. Добре е да се тества при закупуване още в магазина с тежест в нея. Да има възможност за поставяне на щеки, пикел и снегоходки, ако ползваме такива, разбира се.  Ако е над 35 литра, е за предпочитане да има подвижен гръб, за да може да го нагласяме съобразно теглото на раницата и да има и долен достъп. Трябва винаги вътре в нея да бъде и дъждобранът за раница (рейнкавър).

Изборът на раница трябва винаги да е съобразен с нашата активност в планината: дали ходим по-бързо или бягаме, или правим дълги и продължителни преходи с палатки и спални чували, са съвсем различни натоварвания.

На трето място са щеките. Те са въпрос на личен избор. При всички случаи помагат много на слизане и качване по стръмни пътеки, краката се изморяват по-малко за сметка на участието на ръцете. Много е важно, ако имаме щеки, да ги прибираме винаги сухи. В противен случай, се получава корозия от влагата и започват трудно да се вадят и прибират.

Съвременната концепция е облеклото да се състои от три слоя.

За горната част на тялото:

  • Първи  слой термобельо, може да бъде с различна плътност според температурите. Може да бъде с къс или дълъг ръкав, да е с изкуствени влакна, или от вълна. Памукът не е подходящ за планина, защото е хигроскопичен и задържа влагата.
  • Втори слой - тънък полар за ходене, за предпочитане с качулка.
  • Трети слой - яке мебрана с качулка  с две функции - дишаща и водоустойчива.

Структура и качества на мембраните

В мембраната  има микроскопични пори, които са достатъчно големи, за да позволят на водната пара да излезе през тях и достатъчно малки, за да не позволят на водните молекули да проникнат навътре. С цел осигуряване на по-голяма водоустойчивост при изработката на екипировка от дишащи материи, всички шевове се запечатват от вътрешна страна със силиконови ленти (т.нар. лепени шевове).

Качествата на мембраните се характеризират с два показателя водоустойчивост (височина на воден стълб, който могат  да задържат в мм.) и респирация (способност за дишане) или какво количество пари могат да пропуснат навън за единица време. Техен недостатък е високата им цена за нашите условия. Освен това поддръжката им е по-сложна, тъй като се перат и поддържат по определен начин с употреба на специални препарати. Мембраните имат сравнително кратък живот - около 4 години/при обувките около 2 години, поради по-голямо механично износване.

За долната част на тялото:

  • Първи слой - клин от дишаща материя;
  • Втори слой - панталон от хидрофобна материя, който диша, пази ни от лек дъжд, понякога е стреч.
  • Трети слой - панталон мембрана с цял цип отстрани за да може да го обуем, без да сваляме обувките при рязко влошаване на времето.

При ходене особено във високата планина на открито и в слънчево време, трябва да вземем мерки за предпазване от слънчевата радиация. За предпочитане е да ходим с дълъг панталон и термоблуза с дълъг ръкав. Да ползваме очила и крем с добър фактор на защита. Да имаме лятна шапка с периферия, която да ни пази лицето и врата и топла шапка от вълна или уиндстопер при лошо време и вятър.

Дъждобран - има няколко вида в зависимост от материята. В дадени условия може да ни затрудни - при преминаване например на Кончето в дъжд, изкачване на Караджов камък в дъжд, ходене в гъст клек - тогава се закача и може да се скъса. Въпреки това, поради по-ниската цена се е наложил като основно средство против дъжд.

Най-добрата комбинация е при силен дъжд да сложим хубаво мембранно яке и панталон, дъждобран и покривало (рейнкавър)  за раницата ни. Така шансът ни да запазим дрехите сухи се увеличава чувствително. Добре е дрехите да държим в специални непромокаеми торби, които  се продават в различен обем.

Добре е в раницата да се носи и лека пухенка. Напоследък се наблюдава честото и използване у нас вместо  яке - мембрана по време на преход, може би е модно. Би следвало, ако имаме пухенка, да я слагаме върху нашите три слоя, когато почиваме и не се движим.

Ръкавици - през есента е добре да имаме поларени или вълнени ръкавици с 5 пръста (първи слой)  и лятна мембрана – лапа(втори слой). Това ни гарантира, че при дъжд ще си запазим ръцете сравнително сухи и топли.

Задължително  трябва да имаме челник и аптечка. Добре е през есента в аптечката освен превързочни материали, да имаме и обезболяващи и магнезий - през есента захладнява времето и по-често се случват мускулни крампи, за облекчаването на които се пие магнезият. Има и такъв, който се втрива в кожата и е по-ефикасен.

Очаква ни шарена и наситена с багри есен в планината. Надявам се, че правилната екипировка за този сезон ще допринесе наред с хубавите гледки за приятни мигове и откривателства!

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.