Какво представлява категорията на защита при слънчевите очила и как да изберем

Независимо дали сте на осемхиляден връх, в разгара на ветроходна регата в открито море или си почивате на плажа, добрата защита срещу слънцето е от съществено значение, когато сте навън. В зависимост от целите ви и начина на употреба, съществуват различни обозначения на филтрите или категории на слънцезащита за вашите очи.

От какво ни защитават плаките на слънчевите очила?

Когато сме изложени на слънце, зениците на очите ни се свиват, за да филтрират слънчевата светлина преди да достигне ретината. В определени ситуации този естествен филтър не е достатъчен. Слънчевите плаки трябва да ни предпазват от вредните лъчения както на видимата, така и на невидимата светлина.

НЕВИДИМА СВЕТЛИНА

  - Ултравиолетовата светлина е силно увреждаща за окото. Докато UVA лъчението е по-малко опасно, UVB причинява парене и множество симптоми, засягащи зрението.

  - Инфрачервеното лъчение, за което е известно, че притежава лековити свойства за човешкия организъм, може да бъде опасно за очите при екстремни условия (високи планини, пустиня и др.), причинявайки дехидратация и прегряване.

По тази причина предпазването на очите ви с помощта на плаки, които блокират 100% от ултравиолетовите лъчи, е от съществено значение.

ВИДИМА СВЕТЛИНА

Отблясъците, част от видимата светлина, могат да бъдат потенциално опасни - те могат да причинят симптоми като умора, смущения и временно намаляване на зрението. Тази светлина не винаги има еднакъв интезитет в зависимост от времето, климата, терена и т.н. Затова има различни индекси на филтъра или категории на защита, които да ви ориентират от какво ниво на защита имат нужда очите ви в съответната ситуация.

Кой индекс на филтър и/или категория на лещата да изберем?

Съгласно европейския стандарт NF EN ISO 123 12-1 2013 (слънчеви очила за обща употреба), има пет категории, оценени по скала от 0 до 4 въз основа на нарастващият процент филтрирана светлина.

Индексът на филтъра или категорията на слънцезащита е почти едно и също нещо - и двете се определят от количеството видима светлина, което пропускат през плаката. Колкото по-тъмна е плаката, толков по-малко светлина преминава през нея.

Ако търсите универсален вариант, препоръчваме категория 3, която е много подходяща за всякакви светлинни условия. За останалите категории зависи от начина, по който ги използвате. Вижте повече в този материал:

Плаките за слънчеви очила на Julbo - за какво са подходящи?

Имайте предвид също, че плаките от категория 4 не са разрешени за шофиране, тъй като филтрират твърде много светлина.

Внимание: индексът на слънцезащита не гарантира защита от UV радиация!

Това, че плаките ви са тъмни, не означава, че притежават защита срещу вредните UV лъчения. Затъмняването на плаката касае единствено видимата светлина. Преди да направите покупка, уверете се, че европейският стандарт CE и референтният 100% UV400 са отбелязани на вашите слънчеви очила. Те изискват производителите да отговарят на изискването стъклата да блокират всички светлинни лъчи с дължина на вълната от 400 нанометра, която покрива всички UV лъчи.

Всички плаки на JULBO са оптичен клас 1, гарантиращ 100% защита срещу UVA, B и C. Внимавайте за тази точка, особено при избор на очила за вашите деца - тяхното зрение не е поле за експерименти!

В магазини "Стената" предлагаме и диоптрични очила JULBO с любимите ви рамки - вижте повече тук