Монте Роза – сурова и красива

Тази седмица вдъхновението ни за рубриката „Накъде това лято“ идва от водача към „Бюро Радецки“ – Тихомир Димитров. Тишо се готви в понеделник да поведе група към красивата и сурова Монте Роза. Научете повече за програмата тук.

Обиколката на планинския масив Монте Роза, известна като TMR (Tour Monte Rosa) е един от най-популярните трекинг маршрути в Алпите. Монте Роза е планински масив, разположен в източната част на Алпите. Намира се между Италия и Швейцария и е вторият по височина масив в Алпите и Западна Европа, след Монблан. 

Въпреки че италианската дума "rosa", както и френската "rose" означават "розово", името Монте Роза произлиза от френско-провансалската думата "rouése", която означава "ледник". На стари карти още през 1740 г. планината е кръстена Монте Боса и дори Монте Биоса от жителите на Вал Сесия. Името Мон Босо, което се появява в тетрадките на Леонардо да Винчи, много вероятно обозначава същата планина. Около Цермат планината преди е била известна под името Горнерхорн ("голям / силен рог”). Названието Горнер все още се използва за западния хребет, който остава встрани от основния масив (Горнерграт) и ледника, който лежи в подножието му (Горнерглетчер), но вече не се използва за самата планина.

Монте Роза има четири страни. Три от тях се намират в Италия и обхващат величествените Лискам над Валд де Гресоне, Алажна Валсесия в горната част на Вале дела Сесия и стръмната, голяма източна стена над Макуняга във Вале Анзаска. Швейцарската северозападна страна е осеяна с няколко ледника, сред които и един от най-големите алпийски ледници, спускащ се към Цермат.

Най-високият връх, наречен Дюфуршпитце в чест на геодезиста Гийом-Анри Дюфур е изцяло разположен в Швейцария. Той завършва на 4634 м. над морското равнище и е последван от петте почти еднакво високи върха - Дунаншпитце, Гренцгипфел, Норденд, Цумщайншпитце и Сигналкуппе. Някои други върхове  над 4000 м., като Пирамида Винсент, Пунта Джордани и Корно Нерон са изцяло в Италия.

Северозападната страна на централния масив Монте Роза със своите огромни ледени склонове и сераци представлява границата на величествения ледник Горнер, който се спуска към Цермат и се слива със сегашния си много по-голям приток - Гренцгледшер („граничен ледник), точно под хижа Монте Роза в долния край на видимото западно крило. Гренцгледшер е внушително ледниково образувание между западното крило на планината и Лискам. От източната страна се намира Италия, където планината се спуска в почти вертикална, висока 2400 метра стена от гранит и лед.

Монте Роза е проучена от пионери-геолози и изследователи, включително Леонардо да Винчи в края на XV век и Хорас-Бенеди дьо Сосюр в края на XVIII век. След дълга поредица от опити, започващи в началото на XIX век, Монте Роза, тогава още наричана Хьохсте Шпице („най-високият връх“), е достигната за първи път през 1855 г. откъм Цермат от група от осем алпинисти, водени от трима водачи. Голямата източна стена е изкачена за първи път през 1872 г. от Макуняга.

Всяко лято много алпинисти тръгват от хижа Монте Роза - от западната страна на планината за някой от върховете по обичайния маршрут или към хижа Маргерита на Сигналкуппе, използвана като изследователска станция. Голяма част от туристите и алпинистите пристигат всяка година в Горнерграт от северозападната страна на масива, за да видят панорамата, която се простира над величествените Алпи - от Монте Роса до Матерхорн.

Предизвикай себе си и си избери следващото приключение! Ние ще сме тук за идеи. 

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.