Връх Казбек

Попитахме планинския водач Тихомир Димитров от „Бюро Радецки“ кое е следващото приключение, което подготвя. Тишо сподели, че след по-малко от месец ще пътува към Грузия, за да поведе групата си към връх Казбек. Научете повече за програмата тук.

Връх Казбек носи името на планинския масив и спящ стратовулкан, разположен на границата на област Казбек в Грузия и Руската република Северна Осетия. Той е третият по височина връх в Грузия (след планината Шкхара и Янга) и седмият по височина връх в Кавказките планини. Казбек е и вторият по височина вулканичен връх в Кавказ, след връх Елбрус.

Планината Кавказ се намира между Черно и Каспийско море. Територията ѝ е заета от Армения, Азербайджан, Грузия и Русия. Кавказ е считан за естествена бариера между Източна Европа и Западна Азия.

Районът около планинският масив Казбек е обявен за природен резерват от съветското правителство през 1979 г. и включва букови гори, субалпийски гори и алпийски ливади. Много от растенията и животните в резервата са ендемични за Кавказкия регион.

В грузинския форклор връх Казбек е свързан с митичния Амирани - грузинската версия на Прометей. Според легендата той е окован във верига за наказание заради това, че краде огън от боговете и го дава на смъртните. По-късно мястото, където е заточен, става обител на православен отшелник. Обителта е разположена в пещера, наречена "Betlemi" (Витлеем) на ниво около 4000 метра. Според легендите в тази пещера се помещавали множество свещени реликви, включително шатрата на Авраам и яслата на невръстния Исус.

За първи път върхът е изкачен през 1868 г. от Д. У. Фърфийлд, А. У. Мур и К. Тъкър от Алпийския клуб с водача Франсоа Девуасуд. Те са последвани от руската алпинистка Мария Преображенская, която изкачва върха девет пъти. Първият е опит е през 1900 година.

Предизвикай себе си и си избери следващото приключение! Ние сме тук за идеи.

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.