Автор: Деница Мирчева

Аз съм може би един от най-страхливите хора, които някога ще срещнете. Но това не е проблем само по себе си. Проблемът идва от там, че се страхувам и от всичко, което по някакъв начин ме влече, вълнува и кара да мечтая. Много от приятелите ми, с които никога не сме катерили заедно или не сме карали ски, колело, каквото и да е заедно, си мислят, че съм смела, екстремна, дори безразсъдна. Е, не съм. Страхувам се по нездравословен начин – не онзи, който те пази, а онзи, заради който действаш панически и неосъзнато.

Откакто се помня се боря с тези страхове. Винаги съм искала да правя всякакви откачени неща, но когато дойде моментът да ги направя, сякаш се изправям срещу бариера, изградена от собствените ми страхове и съмнения в мен. Все ми се е искало да мога да взема някакви мерки срещу нещата, които ме плашат, но истината е, че не можеш да предвидиш всичко и да се предпазиш от всичко, независимо колко добре си подготвен. Но все пак можеш да направиш това, което зависи от теб. Като например да носиш каска по време на катерене.

Все си мисля, че не съм единствената, но когато започвах да се катеря минах през няколко фази що се отнася до отношението ми към носенето на каска. Първо съвсем сляпо се доверявах на по-опитните ми приятели и слагах каска тогава, когато те слагаха. След това слагах каска само на дълги алпийски маршрути, а на спортни обекти следвах максимата „няма к‘во да стане“. Минах разбира се и през период „не може ли да не слагам каска, не изглеждам добре с нея/пречи ми на движенията“. И ето ме сега – не свалям каската от главата си в нито един момент от катерачния ден. Неведнъж ми се е случвало да свалям каската чак когато стигна обратно до колата, защото… никога не знаеш.

Истината е, че има много к‘во да стане дори на най-солидния спортен обект, дори и в най-големия надвес и независимо колко много внимавате. Дори не е нужно да катерите, да осигурявате или да стоите под някого, който катери. Два пъти на едва няколко сантиметра от мен са падали камъни, съборени от силен вятър. Приятели са ми разказвали за козички (или други животинчета), които са събаряли камъни над тях докато катерят. Все неща, които няма как да бъдат предвидени.

По-рано тази година отидох на първия си катерачен трип със самолет – до Сиурана в Испания. Досега все съм обикаляла с кола и възможност да взема със себе си кажи-речи всичко, което ми хрумне. Със самолет нещата с багажа стоят малко по-различно. Въпросът не е само какви предмети е позволено да пренасям (остри, метални и т.н.), но и колко багаж мога да взема, без да платя безумно много пари за това. Тук естествено възникна дилемата ми с взимането на каска, макар и вече да бях започнала да я нося постоянно и навсякъде. „Трябва ли ми наистина?“, „Заема супер много място“, „Със сигурност никой от останалите няма да е взел своята“, „Сигурно ще изглеждам безумно с каска на подобно място.“, „Може би хората ще ми се чудят как може да съм с каска на спортен обект.“.

Взех каската. И с гордост я носих на главата си през цялото време. Всички тези въпросителни, всички тези съмнения… губят смисъл, когато си помисля колко невероятни личности са изгубили живота си или са пострадали по време на катерене. Да не би аз да съм по-корава, по-голяма късметлийка, по-безсмъртна? Да не би суетата ми да е по-важна от здравето ми? Една катерачна каска тежи между 150 и 350 грама, а технологиите напредват все повече и повече. Не, няма да ми тежи и пречи докато катеря.

Разбира се, че каската не може да ни предпази от всичко, но може да ни предпази в някои ситуации и това никак не е малко. Защо да поемаме рискове, които лесно можем да избегнем или поне намалим? Има достатъчно други рискове, с които няма как да се борим.

Можем да намерим безброй оправдания, за да не носим каска, но е достатъчен само един аргумент, за да ни обори: Няма нищо по-важно от това да се върнем живи и здрави при хората, които ни чакат и обичат. Намерете каска, която ви е удобна и ви харесва на външен вид и я носете с гордост и удоволствие, защото може да спаси живота ви.

Дени катери с каска Edelrid Salathe, която можете да намерите при нас в магазини "Стената".

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.