Крис Драгошинов е един от най-добрите треньори по сноуборд и скейтборд. Няма да излъжем ако кажем, че няма спорт на дъска, който да не му се отдава. Крис е треньор на малки и големи. Определя себе си като един щастлив човек с прекрасно семейство, жена му Антония също е треньор по зимни спортове, а децата му карат борд и скейт.

Здравей Крис, знаеш ли, че сред подрастващите се ползваш със статуса на култов герой! Как постигна този супер авторитет - дали сегашните младежи спортуват повече или повече време прекарват в социалните мрежи, където също активно споделяш своя опит?

Тук ме изненада. Чувам от дъщеря ми, че съм бил популярен особено след като си направих тик - ток канала, но чак култов герой не се чувствам. От друга страна това определение ме радва, защото мисията ми да информирам подрастващите какви възможности дават борд спортовете и да им давам по някой друг съвет, за да не приключат безславно, явно е на път да успее.

Твой специалитет са всякакви видове дъски. Достатъчно ли е човек да е добър в един борд спорт - например скейт, за да е добър и в другите - сърф, сноуборд? Има ли разлики в техниките на вода, сняг и твърда повърхност? В каква последователност би препоръчал да се овладяват?

Да започна с моето образование - треньор по сноуборд, свободен стил сноуборд и ски като разновидност, които се практикуват на твърдо агрегатно състояние на водата, премина към течно състояние на водата и вълните, падъл борд, уиндсърф, фойл дъски и скейтборда и ролерите, които се практикуват на асфалт. Всички тези спортове са взаимосвързани. Използваш тялото си с ловкост, равновесие и бързина на реакцията, взривна сила. Няма последователност за овладяване, каквото се случи и на където те отнесе сърцето. Най-хубавото е, че ти си в хармония с природата като ги практикуваш, изправяш се срещу нейните предизвикателства.

Когато става дума за деца, а и не само, безопасността е първи приоритет. Как успяваш да приучиш кипящите от енергия младежи да се пазят?

Безопасността винаги е приоритет номер едно, но не трябва и да се прекалява. Давам възможност на всички, с които работя, за умерен риск. Всеки един задължително трябва да падне, но в контролирана среда, след което му обяснявам, че може да бъде и по-лошо. Изборът дали ще използва дадена протекция е негов.

Само деца ли учиш или може да дойдат на уроци при теб и техните родители?

Много съм щастлив, когато някой родител изяви желание да го науча, след като е гледал детето си няколко тренировки. С най-голямо желание и удоволствие му давам уменията, за да сподели конкретният спорт със своето семейство и любимите си хора. Няма конкретна възрастова граница. Най-възрастният ми ученик е на 65 години и с него караме ролери с щеки.

За какво още е важно да внимаваме при практикуване на борд спортове? Необходима ли е специална екипировка?

Едно от най-важните условия за практикуване на борд спортове е да намериш подходящата за твоята анатомия и начин на каране цялостна екипировка.

Активно ползваш слънчеви очила, маски и каски Julbo, които предлагаме в магазини "Стената". Имаш ли си любими модели и защо?

Когато съм във водата, винаги съм с Julbo Paddle, защото плуват и са със специални Octopus морски плаки, на които водата не им влияе.

Когато съм в планината, използвам няколко модела Julbo Shield - Rush Reactiv. Те ме защитават от слънцето високо в планината, а технологията Reactiv ми дава ясна картина от началото до края на деня. Когато съм в града, не се разделям с моите Renegade, много леки и удобни. Имам няколко каски, всичките са ужасно леки, комфортни и дават добра защита. Когато работя в планината, маските и очилата за ски/сноуборд ми дават пълна защита на лицето при удар, възможност за преценка на терена при всякакви условия, комфорт и сигурност. Технологията Reactiv ми дава култура на терена от сутрин до вечер, което е страшно важно за всеки скиор и сноубордист, който кара фрийрайд. Julbo SkyDome с няколко различни плаки е моят фаворит, доказал се на всякакви терени и във всякакво време, а удобството и лекотата да носиш Julbo Cyrius си е удоволствие, когато караш.

Къде можеш да бъдеш открит през следващите месеци?

Зимата наближава и до края на ноември мога да бъда открит в София, а после на висока надморска височина. Дали в България или Австрия, времето ще покаже. А всеки ден и по всяко време в социалните мрежи - FacebookInstagramYouTubeTikTok. С удоволствие ще дам съвет и насоки на всеки, който има нужда от такъв.

Благодаря на "Стената" за подкрепата.

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.