Не е достатъчно просто да познаваш пътеката

„Налагало ми се е да успокоявам плачещи туристи и да ги дърпам за ръка или да ги придържам за кураж по маршрути“.

Какво е да си планински водач?

За да си планински водач не е достатъчно просто да познаваш пътеката. Един планински водач носи голяма отговорност на плещите си. Моите преподаватели, когато ходех на курса, ми казваха: „Първо трябва да се погрижиш да прибереш хората живи и здрави и естествено щастливи, като последното не е задължително. Винаги съм следвала този принцип“.

Мое задължение е да опазя туристите и да ги преведа по най-безопасния маршрут, спрямо възможностите им. Често туристите мислят, че са по-смели и по-издръжливи, отколкото всъщност са. Случвало ми се е хора, които настояват да отидат на определен връх и са много ентусиазирани, изведнъж да ги хваща страх. Тогава се превръщах освен в планински водач и в психолог. Налагало ми се е да успокоявам плачещи туристи и да ги дърпам за ръка или да ги придържам за кураж по маршрути. Случвало ми се е да отказвам на хора да ги взема по даден маршрут, защото съм преценила, че за тях ще е опасно и няма да се справят. 

Друг проблем са травмите. Когато дойдат на преход, често хората не казват, когато имат проблем, въпреки че ги питам винаги. Например стара травма, диабет, проблеми с коленете и т.н. За съжаление в някои случаи го разбирам, когато вече е късно. Така ми се е налагало да придържам през цялото слизане от вр. Вихрен до хижата (където е много стръмно и каменисто) мъж,  който го болеше много коляното. Беше много висок и аз му бях идеална патерица. Тъй като много го болеше, аз го карах да ми пее (беше певец), за да не мисли за болката.

Винаги докато ходи с туристите, водачът трябва да наблюдава хората. Те, в случая, са като малки деца, тъй като разчитат на водача за всичко. Често забравят да пият вода или не си казват, когато им е лошо, за да не бавят групата. Един водач винаги трябва да следи за това и да усеща, ако нещо не е наред. Често в групите нивото на хората е различно и нещо, което е лесно за едните, може да бъде проблем за другите, примерно прескачане на поток или преминаване на стръмен участък. Винаги водачът трябва да следи кой как се справя, за да прецени дали някой има нужда от повече внимание и помощ.

Какви са оновните трудности, които срещаш?

Един от основните проблеми в планината е времето. Водачите винаги следят по няколко прогнози едновременно, сравняват, „хвърлят боб“ (шегувам се за последното), само и само времето да е наред. Случвало ми се е да сменям изцяло маршрути заради лошо време. Попадали сме няколко пъти с туристи близо до гръмотевични бури и не беше никак забавно. В този случай се опитвам максимално бързо да евакуирам хората от планината. В единия случай даже едната жена падна и си навехна глезена и освен да бягаме от гръмотевиците, трябваше и да я носим на места.

Като говорим за носене, един планински водач винаги трябва да е в много добра форма. Не можем да си позволим да се отпускаме и да се задъхваме по маршрутите. Винаги трябва да сме в готовност да носим повече багаж, да тичаме нагоре или надолу, да носим някой с навехнат глезен и т.н. В същото време трябва да сме внимателни и да се пазим, защото едно изкълчване или друга травма може да провали целия сезон.

Как избра тази професия?

Да стана планински водач беше моя тийнейджърска мечта, която тогава не успях да осъществя, защото нямах достатъчно пари за курса. Аз съм от Дупница и израснах на 7-те езера и Скакавица. Затова записах курса за планински водачи към АПХ. От началото ми беше трудно да си намеря работа, тъй като бях нова в сферата и никой не ме познаваше, но лека полека започна да потръгва. 

Аз работя главно с чуждестранни туристи, които водя по българските планини. Това много ми харесва не само защото съм в планината, но и защото срещам нови и интересни хора от цял свят и научавам нови неща. Харесва ми да се грижа за туристите и да ги карам да се чувстват добре. Част от работата ми също е да представя страната ни в добра светлина и да ги запозная с нашата природа и култура. По този начин те няма да имат просто разходка в планината, а ще придобият едно цялостно изживяване и ще усетят духа на страната ни.

Разбери повече за поредицата на Deuter "КАК СЕ СТАВА ВОДАЧ" тук.

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.