Милен Тончев за трейл бягането и още нещо

Колко най-много километра си бягал?

Тук бих искал да отворя една скоба и да направя уточнение: планинското бягане е много повече планинско, отколкото бягане - поне при мен е така. 

Не си представяй, че дългите бягания са бягане - все пак говорим за средна скорост от порядъка на 4-5-6 км/ч. Хубавото е, че можеш да редуваш бавно ходене, бързо ходене, леко подтичване и зверско спускане (всичко това доколкото ти позволяват силите и подготовката), докато се наслаждаваш на редуването на терен, пейзажи и гледки и вдишвайки свеж горски въздух наситен с аромати. Още по-хубавото е, че можеш да ядеш всичко и (почти) неограничено, докато се подготвяш за дълго бягане или просто поддържаш форма. Най-хубавото е срещата с приятели. А истински пленителното е букетът от емоции породен малко или много от всичко изброено, незабравими емоции, които те разтърсват не само докато си по трасето, а и дълго след това. Живият живот. Уникално усещане, което оставя отпечатък завинаги - смес от еуфория, радост, наслада, удовлетвореност. А обяснението е прозаично и биохимично - виновни са всичките онези -ИНИ.

Затварям скобата и отоговорът е 160 км.

За колко време пробяга това разстояние?

Изминах това разстояние доколкото си спомням за около 29 часа. Отново ще отворя скоба, за да споделя и друго. Когато човек започне да се занимава със някакъв спорт (за издръжливост), например дълго бягане, или по-общо просто е решил да внесе здравословна промяна в начина си на живот, та значи надъхал се е, както се казва, често пъти се случва амбицията и желанието (за резултати, постижения, доказване) да изпреварят подготовката и/или да компрометират радостта и удоволствието от самото бягане (или новата промяна). Възможните последствия от това са контузии, разочарование, бързо стихване на ентусиазма - или в общи линии пречи на устойчивото включване на промяната в начина на живот. За да се избегне това, решението е в трите СТ - постоянноСТ, регулярноСТ и постепенноСТ. 

Фокусът трябва да е върху постоянството на регулярните тренировки с постепенно увеличаване на натоварването/интензивността/времетраенето, докато се постигне ниво на подготовка, която отговаря на желанието, потребностите и другите ни ангажименти. Оттам насетне е поддържането на това ниво/форма. Казано с други думи - промяната на начина на живот е промяна на навици: прави се бавно и постепенно, но неотменимо, никога с радикални и внезапни промени, защото това предизвиква стрес и води до отхвърляне на промяната.

Как се мотивираш да продължиш?

Ултрамаратонът е прекрасна илюстрация на живота - всеки един, който се е занимавал с дълги бягания, ще го потвърди. Ето няколко аспекта, които могат да бъдат съотнесени към различни сфери от живота:

- Трябва да се фокусираш върху обичайните, рутинни дейности и аспекти, които те подготвят за или ще отведат до целта. Фокусът е върху подготовката, не върху крайния резултат. Крайният резултат е просто цел, а целта ти определя как и с какво да се подготвиш.

- Трябва да започнеш и да се движиш според способностите и нивото на подготовка.

- След всеки тежък баир има и приятно спускане, кратка почивка.

- Разбий разстоянието на малки къси отсечки - от пункт до пункт, от подножието до върха, от тук до другото дърво, левия пред десния крак и сега десния пред левия: винаги можеш да направиш още една крачка. По подобен начин е възможно справянето с проблеми и затруднения и се постигат цели, които са твърде големи, сериозни или амбициозни - като се раздроби "пътя" на малки "отсечки", които лесно се преодоляват.

Продължителната физическа дейност и специално бягането има своето очарование и заради медитативния ефект от повтарящите се действия. 

Съзнанието се изчиства от конкретни задачи и ежедневни проблеми, мислите стават по-скоро хаотични, бульон от идеи и хрумвания, от който току се появи някакво решение за даден проблем. И всичко това в състояние на отпуснатост, в спокойното море на тук-и-сега, одухотворен, оживен.

По-общо казано мотивацията, за да продължа да се занимавам със спорт е заради наградата, която получавам - всичките там споменати вече -ИНИ-та, не бива да се подценяват, както и бирата на финала или пък вкусния вкус на храната след като си завършил дълго (и не толкова дълго) бягане.

Останалото - здравословните ефекти и подобрената ефективност - е бонус, заради който си заслужава.

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.