Кои сме ние

Малък пещерен клуб от село „Церово“. Нарича ме се „Под Ръбъ“. Ние сме приятели обединени от страстта към изследване на пещери. Занимаваме се с убочението на нови пещерни кадри, ходим по пещери в страната и чужбина и активно работим в проучване на най-дълбоката пещера в България.

Накратко за пещерата

От 2008, с помощта на приятели от други клубове, клубът активно работи в проучването на пещера „Колкина Дупка“. До 2009, пещерата е с дълбочина 67 m, но след малко труд на едно стеснение, дупката става с дълбочина -112 m и обща дължина 71 m.

След изветно време прекарано в работа на тази дълбочина, на 01.01.2013 г, успяваме да преминем трудния участък и проучваме прещерата до -267 m дълбочина и 1227 m дължина. Там беше изграден и първият ни подземен лагер – лагер „Слънце“.

Както на предното място, така и там, прекарваме доста време в преминаването на даден, тесен участък – цели 3 години. В края на 2016 и този пазаж се предаде и отвори пред нас пещера с невиждани обеми, реки и красоти за българската спелеология. Беше нужно да направим 2ри лагер, който се намира на дълбочина -455 m, в така наречената зала - „Калоян“, за да продължим проучването.

И така, до този момент, „Колкина дупка“ е с дълбочина -541 m и обща дължина 15 557 m, което я прави първата по дълбочина и втората по дължина пещера в България.

Още за откритията на клуба и прелестите на пещерата можете да намерите на официалния сайт на Под Ръбъ тук

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.