Петър Иванов е един от спортистите, чиито качества правят впечатление още от най-ранните му години. Той е двукратен европейски шампион по боулдър катерене за юноши (2015 и 2017 г.),  европейски вицешампион за 2018 г., както и трикратен носител на Европейската купа по боулдър за младежи (2015, 2016 и 2018 г.). Няма да ни стигне мястото да изброим всичките му постижения в спортното катерене. В този разговор бихме искали да насочим вниманието към страхотните му успехи в планинското бягане през последните няколко години и впечатляващата му серия това лято!

Здрасти Пепи, къде те намираме в момента?

В момента на писане на следните редове съм завършил 6-тия ден по трасето на Туристически маршрут E4 и се намирам на хижа Пирин. Остават два дни до финала. Трасето преминаваме "скоростно" спрямо туристическите стандарти с моя много добър приятел Вихрен, като сме с големи раници, носим си сами багажа и спим по хижите!

Преди няколко седмици направи топ представяне в две поредни състезания по планинско бягане, на които магазини "Стената" участва като спонсор - Balkaniada Sky Race и Балкан Ултра, в чиято дисциплина 13 КМ SKY стана победител, въпреки контузията, за която ни сподели. Поздравления!

Коя част беше най-трудна за теб и мина ли ти мисълта да се откажеш?

Определено по време на 44-километровото трасе на Балканиада имаше тежки моменти, включително такива на размисъл кой ме гони по баирите, но те бързо отшумяваха. След като паднах нелеко предположих, че ще трябва да прекратя участието си, но пътеката беше само надолу до Карлово. Изправих се, видях, че мога да бягам и продължих!

Изглежда устремът ти към финала е по-силен от несгодите. В последното си участие на Мальовица Sky Run 19 km завърши на третото престижно място в конкуренция с най-добрите бегачи в България. Какво беше усещането да се надбягваш с Кирил Николов - Дизела, Александър Спасов и Шабан Мустафа по склоновете?

Мальовица е едно особено специално място за мен, неслучайно съм си я татуирал и на ръката под една интересна форма! Мальовица Sky Run е също така специално състезание, моят първи скайрън през 2019 г.  и може би първото ми състезание по планинско бягане. Фактът, че успях да се класирам по този начин две години по-късно ме радва много, дава хубава обратна връзка и ме мотивира да се представям още по-добре занапред и също толкова важно - да се забавлявам! Относно конкуренцията, споменатите имена говорят достатъчно за нивото на тазгодишното издание! 

Как се случи, че освен катеренето започна да се занимаваш и с планинско бягане?

Накратко -  от любов към планината, скоростта, скалите и движението като цяло!

Какво те мотивира да напредваш в този спорт?

Чувството за напредък, което ме мотивира и в катеренето, и във всяка област на живота.

Какви цели си поставяш оттук насетне в бягането?

След Е4 ме очаква състезанието Red Bull 400 в Словения, а за нататък… предстои да разберем :)

А продължаваш ли с катеренето? Ще участваш ли в състезания през следващия сезон?

Катеренето винаги ще бъде част от мен, от моя светоглед и начин на живот, независимо от това дали има периоди, в които му обръщам малко по-малко време и внимание. За следващия сезон определено ще участвам в някои състезания, предполагам включително международни, но все още точните събития са в процес на планиране!

Как да те наричаме - катерач или бегач?

Човек, обичащ планината! Пък участията ми по състезания и в двата спорта говорят достатъчно сами по себе си!

Ти вече си студент по дентална медицина в Медицински университет. Всеизвестно е, че ученето за всяка медицинска специалност е много сериозно и изисква време и отдаване. Как успяваш да съвместяваш следването със спорта?

Никак не е лесно, наистина, също така - много отговорно. Следването като цяло е приоритет. Във времена на сесия всичко друго остава на заден план. През останалото време е въпрос на организация човек да се справя с повече от един ангажимент и една любима дейност.

Какви качества според теб са необходими на един спортист, за да бъде добър, при това в няколко спорта като теб?

Както най-вероятно ще се повторя - необходимо е да изпитва удоволствие и истинско щастие, да се чувства мотивиран от предизвикателствата и да приема неуспехите като една неразривна част от пътя нагоре!

Благодарим ти за отделеното време и ти желаем късмет и още по-големи успехи!

С Пепи и неговото семейство сме свързани над 15 години. Той не просто е част от хората, на които с удоволствие предоставяме екипировка и друга подкрепа. Пепи за нас е приятел и вдъхновение. Той е едно от лицата на България, които ни карат да вярваме, че България и като страна, и като общество има бъдеще.

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.