След дългата карантина отново е време за приключения наблизо или не чак толкова. Изборът от възможности е голям, затова решихме да създадем рубриката „Накъде това лято“. В нея ще споделяме с вас информация за интересни дестинации и вълнуващи пътувания. 

Първото любимо място, на което се спряхме, бе подсказано от „Бюро Радецки“ и тяхната програма „Митикас, Стефани и Платото на Музите“. Научете повече тук. 

Връх Митикас (2918 м.) е първенецът на планината Олимп и се нарежда след Мусала в борбата за първенството по височина на Балканския полуостров. В древногръцката митология Олимп е домът на Олимпийските богове. Макар и не чак толкова висок, колкото алпийските първенци, Митикас е не по-малко предизвикателен и страховит със скалните си зъбери, непристъпни улеи и денивелация от около 1000 м.н.в. от изходната точка Приония. За Митикас легендите гласят, че Зевс не допуска всеки. Капризите на времето и мъглите вдигащи се от морето са част от суетата на боговете. 

Изкачването на връх Стефани (2909 м.) или Тронът на Зевс, както е известен, е подходящо за туристи с опит и без страх от височина или за катерачи без големи амбиции. Туристическият път към него минава през стръмен улей, а по източната стена са разположени и два катерачни тура – „Комичи-Ешер“ и „Шваб-Алиари“. „Комичи-Ешер“ е трета-четвърта категория, а „Шваб-Алиари“ е четвърта-пета категория и се състои от шест въжета. Скалата е ронлива, но изкачването не е невъзможно, ако гръмовержецът е гостоприемен. 

От Платото на музите се разкрива величествена гледка към множество върхове, Егейско море и Халкидическия полуостров. На ръба на платото е разположена малката хижичка Христос Какалос, която носи името на първия покорител на Митикас. Той стига до върха едва в началото на миналия век. 

Предизвикай себе си и си избери следващото приключение! Ние ще сме тук за идеи. 

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.