Вековните дървета са пазители на величието на българските гори. Те са неми свидетели на исторически събития и съхраняват народните традиции. Те са глътка въздух и зрителна наслада за неспокойния дух на градския човек.

В България има едва 2193 защитени вековни дървета. Много повече са старите дървета, които нямат институционална защита, а са заплашени от унищожаване заради строежи, сечи или липса на информираност.

Но колко всъщност знаем за вековните дървета около нас – в нашето населено място и как да ги защитим?

В отговора на този въпрос, ние от Стената, виждаме решение и възможност да помогнем.

Ще участваме в създаването на информационна банка за тези важни обекти и ще помогнем в процеса по тяхната регистрация. Във връзка с това 5лв от всяка стартова такса на годишното ни състезание Байк и Рън за Чепън 2021 ще бъдат предоставени на кампанията „Да съхраним вековните дървета на България“.  И това е само начало!

За нас е важно да повишим и информираността за значението на столетните дървета, дърветата биотопи и природните забележителности край нас, които остават извън всякаква защита на закона, и са изложени на риск от недобросъвестни хора.  

Тези дървета и природни забележителности са край нас, и тяхното опазване е от огромно значение за нашето бъдеще като граждани и българи, жива връзка с нашето минало. През 2020 г. според Регистъра няма обявени нови вековни дървета, а през 2019 – едва 9 дървета са били защитени.

Помогни ни да обявим повече вековни дървета в България за защитени. Събираме данните за потенциалните вековни дървета от цялата страна, като информацията можеш да изпратиш на: priroda@parks.bg. Кампанията е част от съвместен проект на Асоциацията на парковете в България и  Сдружение за дива природа БАЛКАНИ.

През 2020г. под надслов „Адреналин с кауза“ състезанието успя да генерира над 3200 лева, за възстановяване щетите от големия пожар в района на Драгоманското блато.

Стената и БАЙК И РЪН ЗА ЧЕПЪН се променят. Участвай и Ти!

 

 

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.