Deuter - първенец по устойчиви практики в Германия

С престижната награда за устойчивост на Германия (Deutscher Nachhaltigkeitspreis) бе удостоен немският лидер при аутдор екипировката Deuter в категория Глобални корпоративни партньорства 2022. Отличието, получено в началото на декември  2021 г., идва в признание на над 30-годишното лоялно сътрудничество на Deuter с виетнамския му доставчик Vina Duke - производител на раници и съпътстващи артикули за немския бранд.

Сигурни доставки и гарантирани работни места в условия на криза

Колаборацията между Deuter и неговия базиран във Виетнам партньор Duke датира от 1991 г. Duke е един от двата ексклузивни доставчика на Deuter, което допълнително укрепва доверието и партньорството дори във времена на криза, обосновава избора си журито на немските награди. Особеното в партньорството е, че отговорността на Duke надхвърля чистото производство: освен изработката на продуктите във виетнамските шивашки ателиета, голяма част от международната логистика с буферен склад и доставка на продукти в над 35 страни също е ангажимент на виетнамската компания. Обхватът на партньорството между двете фирми е огромен - с над 3000 служители и производството на над 3,5 милиона артикула годишно в двата производствени обекта във Виетнам.

Социално отговорен работодател за пример 

Добре планираният в дългосрочен план  процес на поръчките между Deuter и Duke гарантира сигурни работни места и предотвратява непропорционалното работно време.

Самият Deuter е член на Фондация Fair Wear (FWF) от 2011 г. и по този начин се ангажира с Кодекса на FWF за трудови практики и права на служителите. В допълнение, FWF обучава както ръководството, така и служителите на Duke на място, както и екипа по корпоративна социална отговорност (CSR) на Deuter. Независимата гореща линия за жалби на FWF е достъпна за служителите на Duke по всяко време, което гарантира, че кодексът действително се спазва.

Deuter - отличник в спазването на еко стандарти

През лятото на 2021 г. Deuter получава "Зелен бутон" (Grüner Knopf) за своите продукти по стандарта Bluesign - своеобразен "държавен печат" на Германия за екологичен и устойчив текстил. Този първи по рода си управляван централно от държавата стандарт подкрепя по чудесен начин визията на Deuter за социално и екологично справедливо управление на компанията и нейните продукти, озаглавена "Заедно за 360 отговорност". Фирмата е член и на държавния Алианс за устойчив текстил (Bündnis für nachhaltige Textilien), още едно потвърждение за усилията за чисто производство в хармония с природата. Грижата за животните е неотменна част от тях - във връзка с производството на спални чували от естествен пух, от 2015 г. Deuter строго съблюдават стандарта Responsible Down Standard (RDS), за хуманно добиване на гъши и патешки пух.

Заедно за природосъобразно производство от ново поколение 

Както Deuter, така и Duke е пълноправен партньор на системата Bluesign, един от най-строгите стандарти за химическа безопасност в текстилната индустрия. Стандартът Bluesign контролира защитата от вредни емисии, производителността на ресурсите, защитата на водите от замърсяване и безопасност на труда. Deuter и виетнамската компания са от партньорите на систенмата, които в координация с цялата дистрибуционна мрежа чак до доставчиците на химикали, активно допринасят за това цялата продуктова гама да премине към покрития без флуроводород (HF).

Всички продукти на Deuter - свободни от PFC от средата на 2020 г.

След като за негативното въздействие на флуорсъдържащите съединения върху околна среда и здравето на човека се говори от години, от 2014 г. продуктовият отдел на компанията се зае да разработи алтернативи за водоотблъскващия слой на своите тъкани и мембрани (Durable Water Repellent). През 2020 г. влагането на ефективни заместители вече е факт като непрекъснато се работи по подобрението им.

Ремонтиране вместо изхвърляне 

За Deuter не съществува съмнение - възстановяването и вдъхването на нов живот на използваната раница е в пъти по-щадящо за природата от изхвърлянето й и купуването на нова. За тази цел в Deuter е ангажиран цял отдел за ремонтни услуги, където, кълнат се от компанията, служителите, отговорни за съживяването на раницата ви са абсолютни магьосници! Преизползването и удължаването на жизнения цикъл на продукта е един от базовите принципи на устойчивото и щадящо отношение към природата в текстилната промишленост - а Deuter е един от пионерите в тези практики.

Повече за стандартите на DEUTER

Agenda 2030: Какво предстои?

Със стриктното си придържане към изброените стандарти и ясно дефинирана политика за намаляване на човешкия отпечатък въртху природата, Deuter дава ясен пример как трябва да се случват нещата в областта на справедливото и устойчиво производство и проправя пътя и на други компании в сектора на спорта и активностите на открито. В обозримо бъдеще компанията заявява стремежа си да продължи да бъде активна част от приетия през 2015 г. от Обединените нации план за устойчиво развитие Agenda 2030, в центъра на който се открояват 17 основни цели за устойчиво развитие (Sustainable Development Goals).

Те трябва  да променят света към по-добро чрез  ясни и последователни действия за изкореняване на бедността, подобряване на здравеопазването и образованието,  намаляване на неравенствата, насърчаване на икономическия растеж като същевременно се борят с изменението на климата, замърсяването на океаните и изсичането на горите.

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.