Планината Отблизо - съвети за начинаещи планинари

15-те неща, които трябва да имаме в раницата си по време на планински преход

Има набор от туристически принадлежности, повечето от тях леки и малки по размер, които винаги трябва да стоят в раницата. Това са неща от първа необходимост, както и такива, от които възниква нужда при екстремни и непредвидени ситуации. 

Read more
5130 views

Туристическата маркировка. Какво представлява? Как се следва? Кой и как маркира?

По стандартите на БТС са маркирани основните пътеки в Рила, Пирин, Стара планина, част от пътеките в Родопите и Средна гора, отделни маршрути във Витоша и в другите планини, както и в Предбалкана и извънпланинските райони. Съществуват и пътеки, маркирани по други начини. Има три вида стандартна маркировка – лятна (лентова), зимна (стълбова) и трайни маркировъчни знаци. /сн. БНР/

Read more
13135 views

"Планината отблизо" - Епизод 4, Част 2

В последният епизод от видео поредицата "Планината отблизо" ще засегнем темата за субективните опасности в планината. Това са опасностите, които произтичат от човешки грешки, липса на преценка или липса на опит. 

Read more
2008 views

"Планината отблизо" - Епизод 4, Част 1

В този епизод от поредицата Планината отблизо ще сме в компанията на Виктор Варошкин, който ще ни разкаже за обективните опасности в планината.

Read more
2323 views

"Планината отблизо" - Епизод 3, Част 2

Във втора част от епизода с Надя ще ви споделим за различните стратегии за придвижване спрямо особеностите на терена. Ще си говорим за преминаването на стръмни склонове, сипеи, клек и потоци.

Read more
1693 views

Топографската карта като основно средство за ориентиране.

Има много начини за представяне на един маршрут, които да улеснят ориентирането сред природата, но топографската карта обаче остава основно средство за ориентирането в непозната местност.

Read more
7656 views

"Планината отблизо" - Епизод 3, Част 1

В този епизод ще си говорим за честотата на почивките, темпото, използването на щеки, подреждането на раница и как да не оставаме без сили по време на преход. 

Read more
2816 views

Работа с компас. Определяне и движение по азимут. Ориентиране без компас.

Добрият планинар трябва да може да използва всяко късче информация, за да се ориентира в непознатата обстановка. За тази цел трябва да се познава както самият GPS, така също топографските карти, работата с компас и използването на естествените ориентири в природата. Последното не се изчерпва само с „мъхове, звезди, пънове и църкви“. Елементарните познания по геология, морфологията на релефа в района, особеностите на растителните видове и други, на пръв поглед „излишни“ данни могат в даден момент да се окажат безценни за вас и групата ви! 

Read more
24501 views

"Планината отблизо" - Епизод 2

В този епизод ще си говорим повече за личната екипировка и най-важните компоненти от нея, които всеки планинар трябва да има със себе си.  

Read more
2054 views

"Планината отблизо" - Епизод 1, Част 2

Основни стъпки при планирането на трекинг маршрут Във втора част от епизода ще научим малко повече за това как да планираме пътуването си и действията, които трябва да предприемем непосредствено преди да тръгнем.

Read more
1971 views
Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.