Има набор от туристически принадлежности, повечето от тях леки и малки по размер, които винаги трябва да стоят в раницата. Това са неща от първа необходимост, както и такива, от които възниква нужда при екстремни и непредвидени ситуации. Разбира се, всичко зависи от това къде и за колко време отивате, така че не винаги се налага да се вземе пълния набор. Предложеният списък е подходящ за сериозен преход от два или повече дни във високата планина, по време на който значително се отдалечавате от цивилизацията.

 • Компас – малка, но изключително полезна вещ, позволяваща да се ориентирате за посоките и местоположението си. Не се срамувайте да извадите компаса в момент на колебание. Колкото по-рано установите, че сте се загубили, толкова по-лесно ще поправите грешката!
 • Карта на района – тя е ценен източник на информация и, когато сте на терен, трябва винаги да бъде с вас. Дори да познавате района много добре, падането на мъгла или тъмнината променят всичко и често ви правят безпомощни. Никога не може да запомните всички елементи от пейзажа и разстоянията.
 • Джобно ножче (комбиниран инструмент) – помага да нарежете храната, да отрежете пръчка, да поправите раницата си или нещо друго от екипировката. Хубаво е ножчето да е тип швейцарско, с много полезни инструменти по него – трионче, отварачка за консерви, отвертка, тирбушон, шило... Комбинираният инструмент допълва всичко това с клещи, които са много полезни при шиене на твърди материали (раница, обувки) или когато нещо трябва да се огъне. При предвидено нощуване на бивак в гориста местност, по-сериозният нож е задължителен. Лек сгъваем туристически трион може да се окаже доста ефективен в някои случаи, а е значително лек (около 200 g).
 •      Запалка (кибрит) – дори въобще да не планирате палене на огън и да не носите газово котлонче, една запалка в изправност или добре защитен кибрит няма да ви натежат. Никога не се знае как и кога ще приключи преходът, затова носете винаги с вас това средство за оцеляване. Магнезиевата запалка също може да свърши работа, като предимството и е, че никога не отказва!
 • Очилашапка и крем за слънце Чистият въздух в планината пропуска много по-голяма част от ултравиолетовите лъчи, а понякога прекарваме целия ден на открито на голяма надморска височина. Има специфични условия, при които опасността от силно изгаряне и повреждане на очите е още по-голяма – например прясна снежна покривка или рядка мъгла. Слънцезащитен крем, слънчеви очила и лека шапка с козирка или широка периферия (за предпочитане със светъл цвят) трябва да бъдат неизменни спътници в планината през всеки сезон! Те не са тежки, не заемат голям обем, но могат да спестят сериозни здравословни проблеми.
 • Бутилка за многократна употреба или термос (според сезона) – редовното пиене на течности е едно от задължителните условия за добрата физическа форма. Затова е необходимо винаги да имате с вас известно количество вода в зависимост от маршрута, сезона и личните ви нужди. Използвайте специално предназначените за тази цел съдове – те са трайни, леки, нечупливи, затварят се добре, а отворът им е голям, което улеснява пълненето и сипването на сухи сокове, витамини и др. вътре, както и по-доброто почистване. Еднослойните бутилки са леки, но нямат почти никакви изолационни свойства и за подобряване на топлинната им изолация се използват различни калъфи. Добре е капачката на бутилката да има по-голям отвор или халка, за да може да се закача на карабинер – така може да се сложи отвън на раницата, без да се опасяваме, че ще я загубите.
 • За зимата това не е достатъчно и се налага носенето на термос. Горещ чай, налят сутринта в качествен термос, остава такъв до вечерта, дори ако външните температури са под нулата.
 • Изброяването няма да бъде пълно, ако не споменем съществуващата от няколко години система за вода, която представлява торба за вода, поставена в раницата и тръбичка, която излиза навън от нея и завършва с накрайник, разположен близо до устата. Така можете да пиете вода по всяко време, без да се налага да спира и да сваля раницата си. Тази система, първоначално създадена за спортистите, в момента се радва на голям успех сред туристи и алпинисти. Почти всички нови модели раници имат специален джоб за нея и дупка за тръбичката (с обозначение Н2О). Има торби с изолация, предназначени за използване през зимата, както и съответните изолирани тръбички.

 • Дъждобран и покривало за раница – освен за дъжд те служат и за други полезни неща, например да легнете върху дъждобрана или да се завиете с него по време на обедната почивка. При нощувка на палатка може да оставите добре защитената от дъжда раница навън, за да не заема ценно пространство. При импровизиран бивак дъждобранът с голям успех може да се използва като защита срещу вятъра и дъжда.
 • Изолиращо фолио – тънък алуминизиран полиестерен филм/лист с приблизителни размери 210х140 cm. Служи за защита от влага и вятър при екстремни ситуации, когато се налага продължителен престой на открито. Алуминиевото покритие отразява топлинните лъчи – то може да служи както за защита от прекалено слънчево нагряване (когато пострадалият не може да се постави на сянка), така и за запазване на телесната топлина, ако сте увити с него. Въпреки малките си размери и тегло фолиото може да окаже голяма услуга в критична ситуация, като запази здравето, а в някои случаи дори живота ви. В определени ситуации, разпъвайки го на земята, може да пуслужи за подаване на сигнали за бедствие.
 • Лента за глава и тънки ръкавици – в планината времето винаги може да застудее.

 • Челник (фенерче) – винаги го носете, дори на еднодневен преход, особено като се има предвид, че в момента размерите са миниатюрни, а тежестта не надминава 100 g. Сложете го на удобно място. Не се знае какво ще се случи – една контузия или загубване могат да ви забавят и да се окажете в планината по тъмно, на сложен терен. Често липсата на светлина е причина туристи да прекарат нощта на открито, когато е било достатъчно да походят още час-два, за да достигнат до хижа или лесен път.

  Челникът е много по-практичен от фенерчето – когато е сложен на главата, ръцете остават свободни. Това помага, когато се налага на тъмно да се търси нещо в раницата, да се ходи с щеки или да се измиете на реката. За предпочитане са челниците, защитени от проникване на вода – тях можете да използвате, когато вали дъжд (в каталозите са обявени като Rain proof).

  Хубавите челници са сравнително скъпи и с дълга гаранция. Ако можете да си го позволите, не се колебайте, защото качеството си струва цената. Има и значително по-евтини модели, които също вършат работа, но надеждността им е значително по-ниска. Не правете компромис с качеството на батериите – евтиното менте може въобще да не светне, докато добрата батерия може да изкара цял сезон при умерена употреба. Въпреки това, при многодневни преходи, един резервен комплект батерии е добро подсигуряване!

 • Квадратна памучна кърпа с размери 50х50 cm. Вързана като траперска или пионерска връзка около врата, го предпазва от изстиване вследствие на изпотяване и от неприятното усещане на течащата пот. При по-хладно време затопля. В случай на нужда замества шапката за слънце. Сгъната на триъгълник, може да поддържа пострадала ръка. С нея се правят също стегнати кръвоспиращи и покривни превръзки. Помага за превръзка и при шиниране. Служи за заместител на скъсана презрамка на раницата, за авариен колан и въобще на места, където има нужда от къса и здрава връзка.
 • Лична аптечка – тя трябва да е прибрана в пакет или кутийка, които да я защитават от механични увреждания и мокрене. За да има смисъл от носенето на аптечка, нейният притежател трябва да я подържа в добро състояние, да познава съдържанието й, както и да може да го използва.

 • Сигнална свирка използва се при нещастен случай или друг проблем (например загубване в гъста мъгла), за подаване на сигнал за бедствие и за обозначаване на местоположението, без да се налага да се вика.
 • Молив и лист хартия – да се запише информация, или да се остави бележка, ако се наложи. Използва се най-вече ми инциденти, за записване на важна информация за пострадалия.
 • Голяма игла и здрав конец – с тяхна помощ може да отстраните повреда в раница, обувки, дрехи или друга част от екипировката. Иглата трябва да е голяма, за да може да се шият твърди и дебели неща, като често това е възможно само с помощта на клещи (комбиниран инструмент). Конецът трябва да е здрав и негниещ, подобен на тези, използвани от обущарите.

   

Вярваме, че този списък ще ви бъде от ползва и ще ви подсигури безопасен престой в планината, изпълнен с много положителни преживявания. За повече информация  и още важни съвети можете да намерите в изданието ни „ наръчника на добрия планинар  Планините - отблизо,  видео поредицата Планината отблизо  и в блога

Екипирайте емоцията, бъдете отговорни и се забавлявайте!

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.