Стратегии за преминаване на  различни по-трудност терени

В миналия епизод ви разказахме за основните фактори, които влияят на движението ни, а днес ще говорим за различните стратегии за придвижване спрямо особеностите на терена.

Нека започнем с ужасните стръмни склонове, които мъчат всички туристи.

Преминаването по стръмни склонове  понякога представлява проблем, особено когато няма добре очертана пътека. Слизането в такива случай е по-опасно и трудно от качването. Когато наклонът е голям има реална опасност от загуба на равновесие, спъване или подхлъзване.

Стръмния терен затруднява и самото стъпване – то трябва да е странично, а не по склона, като слизането и качването става диагонално на серпентини или с елховидна стъпка ако терена го позволява. Използвайте всички особености на релефа, които биха облекчили движението ви - диагонални минавания, с които се качвате постепенно и заравнени участъци, на които се стъпва удобно и стабилно.

На слизане трябва да се правят малки крачки и да стъпваме меко, да избягваме да натоварваме ставите. Добрите обувки и щеки в този случай са много полезни. Основна грешка на неопитните планинари е на стръмни участъци да се навеждат и подпират по склона. Тази позиция на тялото увеличава много вероятността от подхлъзване и травма. Старайте се да държите тялото си изправено.

Стръмните склонове крият още една опасност - падащите камъни. Ако има такава вероятност, групата трябва да се движи в пакет - така камъка няма да има време да се засили и лесно може да бъде избегнат и спрян. При движение по серпентини трябва да внимавате дали има някой под вас и ако случайно съборите камък, който започне да се търкаля – винаги викайте!

Сипеите са другият опасен участък, при който трябва да внимаваме. Там се движим в зависимост от размерите на камъните като те изискват различна техника на ходене - движението надолу е нещо средно между крачене и слизане заедно с камъните. Качването обаче е придружено с много буксуване, затова препоръчвам преминаване встрани. Движението по камъни трябва винаги да се извършва с голямо внимание!

Принципите на преминаване през клек и гъста растителност са много сходни- там проблемите са предимно свързани с ограничената видимост и затруднено придвижване. Веднъж попаднали в масив от клек  трябва да имаме ясна представа накъде отиваме, защото понякога ориентирането е невъзможно. Стъпването става върху самите коренища, като гледаме да избираме по-дебелите клони.

Преминаване през реки: огледайте внимателно възможностите за преминаване. Ако ще преминавате по камъни, използвайте щеки или тояга за опора и равновесие. По-добре се събуйте, отколкото да рискувате да намокрите обувките си. Преминаването по дънери е рисково и ако ще пробвате, направете го без раница.

Това беше втора  част от лекцията ни  за придвижване в лятна планина. За още съвети и полезна информация може да разгледате останалата част от видео поредицата ни или наръчника на добрия планинар "Планините отблизо".

Очаквайте ни следващата седмица, когато ще сме с Виктор Варошкин от "Школа по алпинизъм и катерене“ и ще си говорим за опасностите в планината.

До скоро!

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.