Седалки за катерене - застраховка "Живот" във вертикалния свят

5.9, 5.11b или 5.13b. Гранит, пясъчник или в зала. Спортно катерене, маршрути от повече въжета или четири-хилядни  върхове. Планинските спортове и катеренето означават различни неща за различните хора. Някои желаят да надхвърлят границите си, други искат да се забавляват с приятели. Някои са примамeни от самите изкачвания, за други е важна насладата сред природата. 

Read more
508 views

Via Ferrata - Пътят на желязото

Моят приятел Иван Ганев от дълго време искаше да създам една обзорна статия за виа ферата - какво е това , как се ползва и с каква екипировка и не на последно място - къде. Аз няма да спазвам точно гореизборено, но ще се опитам да бъда изчерпателен и коректен в информацията. За написването на статията съм използвал лична информация, личен опит и такава от различни източници в интернет. Автор: Ваньо Гьорев

Read more
1674 views

Екипировка в планината през есента - съвети от Иван Ганев

С настъпването на есента се променят и условията в планината. Леко спадат температурите, денят става по -къс, зачестяват валежите от дъжд. Във високата планина у нас над 2000 метра може да вали и сняг, понякога придружен от силен вятър и мъгла. Съответно трябва да съобразим нашата екипировка със съвременните изисквания, ако искаме да се чувстваме комфортно в планината. Снимките са от архива на Иван Ганев.

Read more
1179 views

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ПОДХОДЯЩА ПАЛАТКА?

За известно време палатката ще бъде вашата къща, тоест спалня, хол, кухня, но и „склад“ на всички неща, които вземате със себе си - маса, столове, печка, чинии, може би и велосипеди. Нека разгледаме основните параметри, които трябва да бъдат решени при избора на палатка.

Read more
1623 views

Валери Пелтеков от първо лице за лавинната раница на ORTOVOX – Ascent AvaBag 30

“Няколко думи за впечатленията ми от лавинната раница на ORTOVOX – Ascent AvaBag 30, с която карам от този сезон."

Read more
927 views

ЕКИПИРОВКА - Съвременни тенденции и принципи на обличане. Екипировка за зимни условия.

Всеки планински преход, просто разходка или активност в планината трябва да се планира. Навлизането на новите материи и технологии наложи изместването на някои видове дрехи, като промени и принципите на обличане. В момента най-популярен е принципът за обличане на слоеве, който се основава на правилната комбинация на слоеве дрехи, направени от материи, които не пропускат влага и вятър и запазват телесната топлина, като същевременно отвеждат влагата (потта) навън. Екипировката в зимни условия е изключително важна! Нека разгледаме по - подробно.

Read more
4221 views

Всичко, от което имаме нужда, е...ПУХ

Независимо дали карате ски в планина, пътувате до работа или просто се наслаждавате на зимен ден на открито, много е важно да се предпазите от студа. Да останете топли не е само въпрос на комфорт. Това е и въпрос на безопасност. При толкова много марки и стилове облекла обаче може да е трудно да направите най-добрият избор. Има един материал, който заради качeствата си, винаги ще е на мода. Този материал е пухът. 

Read more
562 views

ЕКИПИРОВКА - Съвременни тенденции в екипировката за планина, материи и технологии.

Всеки планински преход или просто разходка или активност в планината трябва да се планира. Как може да се ориентирате коя е адекватната за Вас екипировка? Как да прецените кое може да си спестите и с какво не бива да се прави компромис? Универсална истина няма – всеки понася по различен начин студа, жегата и жаждата, всеки има различно виждане за тежестта на раницата, която ще носи. В настоящата статия даваме задължителния минимум, без да пропускаме екстрите, които предлагат новите технологии.

Read more
1068 views

Какво трябва да знаем за котките: практически съвети от Момчил Дамянов

Работата не е свършена докрай, ако не обърнем внимание на котките. Някак си, свикнали сме със съчетанието "пикел и котки". И много добре, че е така! Котките са по - голям консуматив от пикелите. Оказа се, че моите скромни наличности няма да стигнат за представянето, а и повечето чифтове, които имам, нямат никакъв търговски вид... Например, много скъсени и изпилени зъби. От Момчил Дамянов

Read more
1560 views

Ако е равно, ходете с щеки. Пикелът е за стръмното! Или как да изберем правилните за нас сечива! От Момчил Дамянов

Всяка зима започва чудентката, кой пикел за какво е, а аз точно кой да си взема, ама защо точно този... Във форумите започват едни дискусии: всеки хвали своя, говори се по скоро за конкретни модели, а не за технически характеристики. В коментарите на коментарите човек се губи, особено като се включат и хора от други вселени... От Момчил Дамянов

Read more
837 views
Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.