АКАДЕМИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ - „Гидовник – скали“ – ВЪЗЛИ

АКАДЕМИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ е инициатива за безопасност на Асоциацията на планинските водачи в Германия (VDBS) и на ORTOVOX. В тази рубрика ще публикуваме откъси от книжката „Гидовник – скали“ на АКАДЕМИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ, посветена на безопасността при скалното катерене.

HA CTEHATA - ВЪЗЛИ

Всички възли (за осигуряване, за свързване или основни) са необходими в алпийското катерене. Катерачът трябва да ги познава и да знае кога да ги използва. Затова в тази статия избрахме да отделим внимание на тях.

ПРОТРИВАЩ ВЪЗЕЛ (ПОЛУСТРЕМЕ)

Протриващият възел не е точно възел, а една примка, позволяваща протриване на въжето. Той се използва за осигуряване на партньора по сръзка както като водач, така и като втори, като основно той се прави с единично въже.

СТРЕМЕ

Стремето е в групата на възлите за осигуряване и е идеалният възел за самоосигуровка с въжето. Дължината може да се регулира бързо и лесно. Сбогом на сложните за развързване възли!

ВЪЗЕЛ ОСМИЦА

Възел осмица в катеренето е основният възел за обвързване и закачане. След като възелът е направен, издърпайте всички излизащи от него краища и пак го проврете.

ПРОСТ ВЪЗЕЛ

Простият възел е възел за свързване позволява да се свържат двата края на въжето. Препоръчва се в случаи на малко натоварване (слизане на рапел, за направата на прусик) или за случаи, в които възелът се налага да се прави от позиция за катерене (скална халка или възел за заклещване).

КОТВЕН ВЪЗЕЛ

Котвеният възел е бърз и лесен начин за свързване на лентови примки. Той позволява също така да се постави лента върху дърво, да се добави примка за самоосигуровка към седалката или да се фиксира карабинер.

ДВОЕН БУЛИН

Възелът булин идеално се получава двоен. Той не приплъзва и е лесен за развързване, когато вече не е натоварен.

ВЪЗЕЛ ПРУСИК

Възелът прусик е самозатягащ се възел. С негова помощ можем да се изкачваме по въжето, да се вдижим по парапет или да се самоосигуряваме при слизане на рапел.

ВЪЗЕЛ МАШАРД

Възелът машард е алтернатива на прусика. Препоръчва се да бъде правен с лента, като блокира толкова по-добре, колкото по-тънка е лентата. 

ПРАВИЛНИ И ДОБРЕ ЗАТЕГНАТИ ВЪЗЛИ

Всеки възел отслабва системата. Затова те трябва да се правят внимателно: не трябва да има кръстосвания и усуквания, дърпайте всички краища при затягането им.

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.