АКАДЕМИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ – „Гидовник – скали“ – ОРГАНИЗИРАНЕ НА ПЛОЩАДКА

АКАДЕМИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ е инициатива за безопасност на Асоциацията на планинските водачи в Германия (VDBS) и на ORTOVOX. В тази рубрика ще публикуваме откъси от книжката „Гидовник – скали“ на АКАДЕМИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ, посветена на безопасността при скалното катерене.

ОРГАНИЗИРАНЕ НА ПЛОЩАДКА

Организирането на площадка на пръв поглед изглежда сложно: катерачът трябва да използва една или друга система, в зависимост от качеството на осигурителните точки и използвания метод за осигуряване. Това зависи от много фактори: като броят и качеството на използваните точки; посоката, от която ще дойде усилието; взаимната позиция и методът на осигуряване. Този, който добре е разбрал правилата, може да направи бързо и прегледно една сигурна площадка. Затова в тази статия избрахме да отделим внимание на организирането на площадка, на дублирането на точките, на разпределението на силите и на организирането на площадка на една здрава точка. 

ДУБЛИРАНЕ

В алпинизма се използва принципа на "дублирането", т. е. допълнително подсигуряване на всички слаби точки в осигурителната верига. Затова на площадката използваме по възможност две точки, в случай, че една от двете не издържи. Но в случай, в който и двете точки са със съмнителна здравина, натоварването трябва да е разпределено между тях.

ПЪРВО СЕ ОБМИСЛЯ, СЛЕД ТОВА СЕ ДЕЙСТВА

Когато излезе на мястото на площадката, първото нещо, което прави катерачът, е да се самоосигури, след това започва да я построява.

ВАЖНО: Една добре направена площадка е сигурна, лесно се прави и събира и позволява комфортна позиция на осигуряващия. 

ОРГАНИЗАЦИЯ

Добрата организация е важна - това е основно правило и при построяване на площадката. Площадката трябва да бъде ясна и добре подредена. 

ДА СЕ ДЕЙСТВА БЪРЗО

В днешно време каретачите използват методи, при които се избягват възлите, доколкото е възможно. Изграждането и демонтажът на площадката често отнемат много време. Бързината е сигурност!

Ако се появи удобно място за площадка (добри точки за осигуровка), то трябва да бъде използвано, дори и да остава още въже.

ЦЕНТРАЛНА ТОЧКА

Всяка площадка или метод за осигуряване притежават централна точка. Това е точката, където се събират самоосигуровката и осигуровката на партньора. Това може да бъде карабинер с муфа, осигурителния ринг на седалката или ухото на клин. 

ОРГАНИЗИРАНЕ НА ПЛОЩАДКА И САМООСИГУРОВКА

На площадката, доколкото е възможно, самоосигуровката трябва винаги да се осъществява с катерачното въже на централната точка. Лентовите примки да се използват за самоосигуровка само в спешни случаи или ако няма въже на разположение, както и при спускане на рапел.

КАКВО КОГА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА? - "ДУБЛИРАНЕ НА ТОЧКИТЕ" СРЕЩУ "РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СИЛИТЕ"

По принцип се прави разлика между дублиране на точките и разпределение на силите между тях: дублиране на точките се препоръчва само ако има поне една здрава точка (например анкер или лепен клин). Разпределение на силите се използва когато всички точки за осигуровка са съмнителни (например скални клинове, клеми, френдове).

ДУБЛИРАНЕ НА ТОЧКИТЕ:

Солидна точка за осигуряване (анкер).

При дублирането на точките цялото натоварване е върху една от осигурителните точки. Другата се използва като пасивно подсигуряване.

Така осигурителните точки се натоварват една след друга, ако първата не издържи натоварването.

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СИЛИТЕ:

Натоварването е разпределено възможно най-равномерно между осигурителните точки. 

Ако една от точките не издържи, другите поемат натоварването, без да има никакъв динамичен удар.

Всичките точки са обединени активно, т. е. работят заедно.

ОРГАНИЗИРАНЕ НА ПЛОЩАДКА НА ЕДНА ЗДРАВА ТОЧКА

Ако осигурителната точка е достатъчно здрава при натоварване във всчки посоки, площадката може да бъде направена само на нея. Освен стандартните анкери и лепени клинове, площадката може да бъде направена само на една точка върху скален издатък или блок, здрава скална халка или достатъчно дебело дърво.

ВНИМАНИЕ: Ако второта осигуритела точка може да бъде намерена без много усилие, винаги я дублирате с основната!

ПЛОЩАДКА НА ДЪРВО

Изгражда се с помощта на лента, фиксирана с котвен възел около едно достатъчно дебело дърво.

ПЛОЩАДКА НА СКАЛНА ХАЛКА

За да се направи площадка само на една скална халка, то тя трябва да е дебела поне колкото ръка в най-тънката си част и да няма пукнатини.

ПРЕСТОЙ НА СКАЛЕН ИЗДАТЪК

Когато сме на алпийски терен, често се осигуряваме на здрави скални издатъци. 

ВНИМАНИЕ: Ако в случай на падане лентата може да бъде натоварена настрани или нагоре, централната точка трябва да бъде обезопасена.

В следващата статия от поредицата АКАДЕМИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ – „Гидовник – скали“  ще отделим внимание на организирането на площадка на две здрави точки, изграждането на площадка на една солидна точка и една подвижна точка (дублиране).

Stay tuned! 

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.