АКАДЕМИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ – „Гидовник – скали“ – ОРГАНИЗИРАНЕ НА ПЛОЩАДКА НА ДВЕ ЗДРАВИ ТОЧКИ. ДУБЛИРАНЕ

АКАДЕМИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ е инициатива за безопасност на Асоциацията на планинските водачи в Германия (VDBS) и на ORTOVOX. В тази рубрика ще публикуваме откъси от книжката „Гидовник – скали“ на АКАДЕМИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ, посветена на безопасността при скалното катерене.

В предишната статия от поредицата АКАДЕМИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ - „Гидовник – скали“ отделихме внимание на организирането на площадка, на дублирането на точките и на разпределението на силите, на организирането на площадка на една здрава точка. Прочети статията тук.

Както обещахме, тази седмица ще се спрем на организирането на площадка на две здрави точки, на изграждането на площадка на една солидна точка и една подвижна точка (дублиране).

ОРГАНИЗИРАНЕ НА ПЛОЩАДКА НА ДВЕ ЗДРАВИ ТОЧКИ - ДУБЛИРАНЕ

Ако катерим маршрут, на който всички площадки са екипирани с болтове, най-често използваме техниката на дублиране на точките. При класическите маршрути, където има различни като брой и здравина точки, е препоръчителна употребата на въженце от Кевлар или Динема. 

ЛЕНТА ЗА ДУБЛИРАНЕ НА ТОЧКИ

Една лента от 120 см. с два карабинера. Централната точка е ухо, оформено с помощта на двоен булин.

ОРГАНИЗИРАНЕ НА ПЛОЩАДКА - ДУБЛИРАНЕ НА ТОЧКИ

Ако двете налични осигурителни точки са солидни, карабинерът с муфа се поставя на точката, разположена по-ниско. На него се самоосигуряваме. След това към системата добавяме горната точка, като скъсяваме лентата, ако има нужда, с един прост възел или със страме.

ПОДГОТВЕНА ПРИМКА ЗА ПЛОЩАДКАТА

Ухото на двойния булин е централната точка. На него закачаме самоосигуровката си и осигуряваме партньора.

САМООСИГУРЯВАНЕ

За самоосигуровка ни служи въжето, включено посредством възел стреме в карабинер с муфа, като дължината му е подходящо регулирана.

ПОСТАВЯНЕ НА ОСИГУРИТЕЛНОТО УСТРОЙСТВО 

Сега вече поставяме осигурителното устройство (пластина за осигуряване на втория, пластина или протриващ възел за осигуряване на водача).

ИЗГРАЖДАНЕ НА ПЛОЩАДКА НА ЕДНА СОЛИДНА ТОЧКА И ЕДНА ПОДВИЖНА ТОЧКА - ДУБЛИРАНЕ

Дублиране на точки може да се приложи и в случай на две точки с различна надежност, т.е. когато едната от тях е солидна. Важно е централната точка да е разположена винаги по-ниско от осигурителните точки, каквато и да е тяхната надеждност.

ЛЕНТА ЗА ДУБЛИРАНЕ НА ТОЧКИ

Ако двете точки се намират една над друга, натоварването може да бъде разпределено между тях, скъсвайки лентата достатъчно точно. За целта най-добре е да се използва възел стреме.

ОБЩО ПРАВИЛО: Ако не сме убедени, че поне една от точките е достатъчно солидна, то трябва да се приложи методът на разпределение на силите.

ОБОБЩЕНИЕ НА МЕТОДА НА ДУБЛИРАНЕ НА ТОЧКИТЕ

Оглед на мястото, оценка на точките за осигуряване

Закачане на централната точка на най-ниската осигурителна точка

Самоосигуряване на централната точка

Свързване на горната точка и нагласяне на дължината

Поставяне на осигурителното устройство

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.