АКАДЕМИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ е инициатива за безопасност на Асоциацията на планинските водачи в Германия (VDBS) и на ORTOVOX. Вече е време да се подготвим за зимната планина, затова в рубриката ще публикуваме откъси от книжката  „ГИДОВНИК СНЯГ“ на АКАДЕМИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ, посветена на безопасността в зимната планина. Преводът и адаптацията са осъществени с помощта на Момчил Панайотов от Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) по идея на на магазини "Стената".

В първата статия за планиране на излет - хора, Ви запознахме с поведението на хората, опита, познанията и личните им умения, като основни фактори за предизвикване или избягване на лавини.

Сега ще разгледаме лавинната екипировка като важна част от планирането на излет.

Пълен набор от задължителната лавинна екипировка Ви дава шанс да намерите и помогнете навреме на приятелите си в случай на инцидент. Нейните компоненти трябва да са в изправност и да се носят ВИНАГИ. Задължителната лавинна екипировка не може да предотврати лавинен инцидент или потенциално затрупване от лавина.

Когато се снабдите с лавинна екипировка, трябва да знаете и как да я използвате, така че подгответе се отлично. Списъкът за проверка трябва да включва: лавинен уред; лавинна лопата; лавинна сонда; раница с въздушна възглавница; каска; комплект за бърза помощ и аварийно бивакуване; зареден мобилен телефон. Условно можем да ги разделим на три части:

I. ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ПЕРСОНАЛНА ЛАВИННА ЕКИПИРОВКА!

1. Лавинен уред - 3 антенен лавинен уред е стандарт. Добре е да има опция за маркиране на намерен уред.

2. Лавинна лопата - металната лопата. Покритие за самопочистване може да спести време.

3. Лавинна сонда - важно е да има бърза и стабилна система за сглобяване.

II. ДОПЪЛНИТЕЛНА ЛАВИННА ЕКИПИРОВКА!

1. Раница с въздушна възглавница - раница със система от надуваеми балони, може да намали дълбочината на затрупване.

2. Каска - Трябва винаги да се носи поставена на главата.

III. ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ГРУПОВА ЛАВИННА ЕКИПИРОВКА

1. Комплект за бърза помощ и аварийно бивакуване - може да спаси живот и да направи аварийните ситуации поне малко по-поносими.

2. Зареден мобилен телефон - аварийни служби на телефон 112 за Европа и 911 за САЩ. В България може да използвате и авариен телефон на ПСС: 02 963 20 00

ВАЖНО!

Само пълен и изправен набор от лавинна екипировка Ви дава големи шансове да намерите и спасите приятелите си в случай на инцидент!

Разгледайте продуктите ни за ЛАВИННА БЕЗОПАСНОСТ

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.