При адекватна употреба, грижа и поддръжка, нормалната продължителност на живота на туристическите обувки може значително да бъде подобрена. Това ще подобри ефективността и удоволствието от обувката по време на нейното използване.

От друга страна, неправилното отношение и/или експлоатация обикновено води до дискомфорт за потребителя и ненужно ранно изхабяване на обувката. Вижте насоките, препоръките и съветите, които дават експертите от Bestard.

 

Преди всяка употреба:

-       Проверете дали GORE-TEX® покритието е почистено. Препоръчваме ви да изтупвате обувката и да изчетквате покритието, тъй като малки частици, като камъчета, могат да повредят покритието и да намалят водоустойчивите му качества.

-       Проверете дали сте подрязали ноктите си. Дългите нокти на пръстите могат да причинят дискомфорт, особено по време на спускане. Те биха могли и да пробият покритието GORE-TEX®, като причинят пропускане на вода.

-       Добрите чорапи са важни за комфорта и оптималното използване на техническите характеристики на обувките ни. Чорапите трябва да са плътно прилепнали към крака и да имат плоски шевове, за да се избегне умората в краката. Материалите трябва да са подходящи за ефективно управление на влагата и извеждането на влажността. Те трябва да са издръжливи, да осигуряват защитно омекотяване и адекватно терморегулиране. ("Как да изберем чорапи" вижте тук)

-       Когато връзвате туристическата обувка, опитайте се да намерите перфектното прилягане - не прекалено хлабаво, което може да позволи на крака и петата да се движат вътре, но не прекалено стегнато, така че да избегнете неудобството. Уверете че, че има достатъчно място между пръстите на краката и ръба на обувката (минимум 1 см) и петата ви не се движи.

-       Връзките на добрите производители са обработени така, че да имат отлична устойчивост на износване и да отблъскват влагата. Това може да доведе до усещане за повече хлъзгавост от обикновените връзки.

-       За да избегнете развързване на възела на връзките, препоръчваме да използвате сигурен възел, като например Turquoise Turtle Knot (или Shoemaker's Knot), Better Bow Shoelace Knot, Surgeon's Shoelace Knot и т.н.

По време на употреба:

-       Повечето трекинг обувки Bestard (пък и не само) са снабдени със система от блокери за връзките, които спомагат да се избегне измъкването на връзките, дори когато са развързани. Това може да бъде полезно и при регулирането на пристягането в различните части на крака, без да е необходимо промяна на връзването.

-       За да подпомогнете преноса на влага, особено по време на дълги маршрути в топъл климат, препоръчително е да имате чифт резервни чорапи и стелки и да ги сменяте редовно по време на употреба.

-       Избягвайте продължителен контакт на обувките с животински изпражнения, тъй като те могат да повредят кожата, подметката и т.н.

Почистване и грижа след употреба:

-       Оставете туристическите обувки да изсъхнат естествено и не ги излагайте на директна топлина като огън, радиатори, слънце и др. Извадете стелките за по-бързо изсъхване.

-       След като различните компоненти на обувката вече не са влажни, изчеткайте всички замърсявания, които може да са останали върху всяка част от обувката. Не забравяйте вътрешните части и покритията!

-       Ако обувките ви са били изложени на сол, екстремна мръсотия, животински изпражнения или други вещества, които могат да повредят материалите, обувката трябва да бъде почистена с топла вода и четка преди сушене. ЗАБЕЛЕЖКА: След като почистите с вода и четка, е необходимо да обработите обувките с водоустойчив препарат.

-       За по-дълбоко почистване на обувките, използвайте специални продукти.

-       По хигиенни причини е препоръчително да почиствате вътрешните части и GORE-TEX® покритието. Отстранете стелката (която може да се пере) и почистете с топла вода и четка (никога не използвайте сапун или други почистващи препарати).

-       Никога не перете обувките Bestard в перална машина.

-       След като напълно изсъхнат, съхранявайте обувките си на сухо и проветриво място.

Вижте във видеото на Grangers как да се погрижите за вашите обувки. Британският производител е пионер в създаването на препарати за ефективна поддръжка и защита на екипировката.

Грижа за водоустойчивостта и грижа за кожата

  •       Кожата е естествен продукт, който, точно като човешката кожа, се нуждае от грижа, за да не изсъхва и да не се накъса. Затова е изключително важно да се подлага на редовна обработка с добър крем за обувки.
  •       За да функционира правилно мембраната GORE-TEX® и за да се запази водоустойчивостта на обувките, всички кожи и текстилни материали в нашите продукти са преминали задълбочен процес на водоотблъскваща обработка. За да се запазят водоотблъскващите качества на материалите, ви съветваме да ги третирате редовно (и винаги след всяко почистване с вода и четка) с водоустойчиви продукти.
  •       Нанасяйте вазелин от време на време върху металните части, за да ги предпазите от корозия.

      ЗАБЕЛЕЖКА: Всеки продукт, който се прилага върху нашите обувки, трябва да бъде подходящ за продуктите GORE-TEX®. Такива са продуктите на Grangers. Други продукти, особено тези, които са на основата на мазнини, масла и силикон, могат да повредят дишаемостта на кожата. Прекомерното използване на мазнини и други подобни може да повлияе неблагоприятно и върху структурата и здравината на кожата, и да повреди частите, произведени от естествен каучук (подметка, гумен борд за пръсти и др.).

Източник: bestard.com

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.