Обувките са най-важната част от екипировката. Те буквално определят качеството и комфорта на времето, прекарано навън. Но как да изберете най-добрия чифт за вашите приключения на открито?

Докато дрехите се сменят в зависимост от условията, щом ходим, обувките са винаги на краката, независимо от времето. Първото условие за комфортно пребиваване в планината e те да са удобни, което е предпоставка за сигурност – нормалното придвижване зависи от добре избраните обувки в съответствие със сезона и терена.

 

Ето какво трябва да знаете за обувките за планина преди да направите своя избор.

Горната част е направена от кожа и/или текстил с цел комфорт, олекотяване и за да позволи на потта от краката да излиза по-лесно навън. Използваните материи могат да бъдат с различно качество и здравина, което се отразява на цената – добра комбинация например е хидрофобиран набук и Сordura. От вътрешната страна има мека материя, която има за цел да пази крака и да отстранява потта, а все по-често се слага и мембрана, която не позволява на водата да прониква вътре, без да пречи на влагата, отделена от краката, да излиза навън. Наличието на мембрана рязко се отразява на цената на обувките, особено ако са използвани Gore-Tex или Sympa-Tex, които са най-известните и с гарантирано качество. При моделите, предназначени за тежки натоварвания и ходене извън пътеките, е важно местата, които най-често влизат в допир с камъните, да са защитени с гума, чрез наличие на борд над подметката и бомбето. Тази защита пази краката в случай на удар в камък или други твърди предмети и увеличава живота на обувките. Освен това пази от влага, тъй като тези части на обувките влизат първи в досег с нея. Горната част на обувките може да бъде с различна височина, в зависимост от предназначението и личните предпочитания на всеки планинар. За сериозен планински преход са препоръчителни високите обувки, добре обхващащи глезена, независимо от сезона.

Подметката е другата много важна част на обувките, която при съвременните модели е с многослойна конструкция. Тя има за цел да осигури комфорт на стъпалото, да придаде необходимата твърдост и да осигури добро сцепление с повърхността, по която се придвижваме. Подметката може да бъде с различна твърдост, която зависи от наличието на твърда пластина (обикновено от полимер), а мекото стъпване се осигурява от шок-абсорбер, изграден от мека, пореста материя и намиращ се под петата. Особено важна е долната част на подметката, която постоянно влиза в допир с терена. Най-добрият материал за нея остава каучукът, а най-известната марка е Vibram, разработките на която гарантират добър комфорт, сцепление и устойчивост на износване. Тези качества се осигуряват посредством комбиниране на различни видове и слоеве каучук, фини метални стърготини, пластини от корк или полимер и т.н. Доскоро близо 80% от световните производители на планински обувки използваха Vibram, но през последните години някои фирми се ориентираха към собствени разработки. Друг важен фактор при избора на обувки трябва да е формата на подметката и дълбочината на грайфера, но трябва да се има предвид, че няма универсална подметка, която да държи еднакво добре на всякакъв терен.

Твърдите обувки по прицип са за зимни условия, но има хора, които ходят с тях и през лятото. Не трябва да се забравя, че в Рила и Пирин участъци с фирн има до края на месец юни, а преминаването на такива места е много по-безопасно с твърди обувки. Те са по-добрият вариант и ако по маршрута се очаква да има стръмни склонове, покрити с трева, малки камъчета или кал.

Накрая няколко думи и за стелките – това е частта на подметката, която влиза в пряк допир с крака. Тя бързо се износва, но може да бъде подменена – добри стелки се намират в специализираните магазини. Има анатомични, такива с антибактериална защита, даже и ароматизирани. По принцип добрите обувки имат хубави стелки, които могат да издържат до няколко години.

 

В планината със сандали?! Не звучи много сериозно, но такъв артикул съществува на пазара – здрави сандали с подметка с грайфер (често от Vibram), със срок на годност, сравним с този на обувките. Предимствата са ясни – леки и проветриви са. Остава да имате здрави глезени, да не се притеснявате от ударите в камъните и да не ходите в тревите при змиите. Сандалите не са за всеки и не всеки терен е подхощящ за тях – употребата им е въпрос на личен избор.

Размерът на обувките е друг съществен въпрос, който възниква още в самото начало. Има няколко важни неща, с които е добре да се съобразите:

1)           Номерацията на обувките е относителна поради различната фор­ма на обувката и индивидуалността на всяко стъпало. Можете да намерите разлика дори при два различни модела на една и съща фирма, които имат еднакъв номер. Затова на номерa при пробване следва да се гледа само информативно, а изборът да е повлиян от удобството, което усещаме;

2)           Обувките не винаги се отпускат, а често се наблюдава обратното. Препоръчително е кракът да стои леко свободно в обувката;

3)           Няма универсални обувки, които да стават еднакво добре за всички сезони и терени! Преди покупката помислете къде и кога най-често ще ги използвате и изберете оптималния вариант. Добрите планинари имат по няколко чифта обувки, които ползват в зависимост от прехода и условията.

Препоръчваме ви преди да бъдат купени, обувките да бъдат тествани. Какво можете да направите? Обуйте двете обувки в магазина или вкъщи с чорапите, с които се предполага, че ще ги използвате, стегнете добре връзките и походите малко.

Изборът на обувки е голям. Как да се ориентираме? Има няколко основни правила, които трябва да знаете, останалото е въпрос на личен вкус и компромиси. За лесен терен – хубава пътека, алея или черен път, са подходящи по-ниските и меки обувки. За високата планина, за труден терен, стръмни склонове и минаване през заснежени участъци са подходящи по-високите и твърди обувки. Обикновено един маршрут в планината е комбинация от двете, така че е добре освен сериозните обувки за планина да носите в раницата и маратонки или сандали, които осигуряват комфорт в населените места или хижата при многодневни преходи. Трябва винати да се има предвид, че не толкова марката и цената на обувките са важни, колкото това избраната обувка да е удобна и да съответства на терена и условията, при които ще се използва.

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.