Разбери за какво трябва да гледаш когато си купуваш висококачествена лавинна лопата

Дръжка и захват на лопатата

Ергономичен захват

Захват подходящ за всеки или „царят на захватите“ е този под формата на “D”. Този тип захват се смята за най-ергономичен захват на пазара! В сравнение, Pro Т-захвата пък е по-компактен и лек. Той също може да се използва както с дясната, така и с лявата ръка и е в основата на ефективното разчистване на снега. Хибридният захват гарантира оптимален  пренос на енерия, както и широк спектър от позиции, в които може да се борави с лопатата било то с лява или с дясна ръка.

Телескопична дръжка

Телескопичната дръжка дава по-голям обхват на действие и по този начин позволява по-бързо и ефикасно копаене. Лопатите с телескопична дръжка са с по-малки размери и се побират по-лесно в туристическа раница.

Гумиран захват и овална форма на дръжката

Гумираният захват не позволява на лопатата да се изплъзва при копаене. Освен това гарантира, че лавинната лопата никога няма да се заледи. Овалната форма на дръжката я прави значително по-стабилна отколкото кръглата. Освен това бутонът за прибиране на телескопичната част е по-лесен и интуитивен за ползване.

Функция: Спасителна шейна

Четирите дупки на лопатата могат да се използват за сглобяването на спасителна шейна, с която да се транспортира ранен в аварийна ситуация.

Глава на лопатата

Размери на главата

Главата на лопатата трябва да е достатъчно голяма, за да премахва значително количество сняг за къс период от време. От друга страна не бива да е твърде голяма, защото замахът с пълната лопата става твърде труден.

Високи стени

Повдигнатите странични ръбове на лопатата сподпомагат снега да остане въхру острието и да не се изплъзва по време на копаене.

Възможност за прехвърляне към функция разчистване

Лавинната лопата трябва да може да се прехвърли с едно движение към функция за разчистване. Като се прибави и правилна техника на копаене, тази функция осигурява по-добро разчистване на снега и спестява ценно време.

Режещ ръб на лопатата

Снегът след лавина не е като пудрата. Остро, здраво и режещо острие пробива по-лесно твърдата, заледена снежна покривка в лавинната зона. Това осигурява по-бързо и по-ефективно копаене.

Устойчиви материали

Една висококачествена лопата се прави от здрав, устойчив на чупене материал. Различни материали се използват за направата на лопатите Ortovox. Изключително стабилният Алуминий 5052 е първият избор за много техни лопати. За по-висококачествените продукти и за по-голямата част от дръжките на лопатите се използва Алуминий 6061, които притежава оптималното съотношение между тегло и гъвкавост. За сондите на Ortovox, както и за серията PRO LIGHT се използва стабилният и висококачествен Алуминий 7075 Т6.    

Обем на лопатата - за да бъдеш наистина бърз

С голям обем на лопатата и 90⁰-ова разчистваща функция

Статистиката показва, че шансът да оцелееш след погребване от лавина драстично намаляват след 15 минути. При спешни случай времето е от значение. Съчетавайки внимателно замислена стратегия и правилно избрана лопата се пести ценно време в аварийна ситуация.

Средната дълбочина от която се изкопават живи жертви на лавини е 50cm. За това е нужно да се изгребат 1500 литра сняг! Спестявайки време от копаенето означава повишени шансове за оцеляване.

Горната графика показва времената на откопаване/разчистване за различни лопати, базирани на магистърска теза от Университета в Инсбрук.

 

Обикновенна лопата 2,1 литра** – време за изгребване 11min., 20 сек.

Kodiak: 3.1 литра** – време за изгребване 9 мин. 56 сек

Разчистваща функция 3,1 литра** – време за изгребване 9мин. 31сек

**Ortovox изчисляват обема на лопата последния начин: чистият обем на главата плюс 2 см.

Очевидно е, че обемът на лопатата и притежаването на разчистваща функция играят важна и съществена роля в бързото и ефективно откопаване на жертви на лавина. Ако обемът е малък, ще се изгребе по-малко количество сняг за единица време; ако пък е твърде голям – ще се затрудни бързодействието при копаене. Внимателно обмислен и съобразен обем на лопатата и възможността за прехвърляне от изгребваща към разчистваща функция и обратно правят откопаването изключително ефективно.

Лавинната екипировка е съществена за екстремните скиори и сноубордисти, както и за онези, които обичат да пантят и да излизат извън обезопасените зони. Лавинната лопата е също толкова важна колкото и един лавинен уред или лавинна сонда. Стандартите спрямо конструкция, функциалност и сигурност са от решаващо значение, при покупката на лопата.

С правилната лавинна лопата и оптимална стратегия на копаене можеш да спечелиш ценно животоспасяващо време по време на лавина. Но какво прави една лавинна лопата добра? Каква конструкция и функции са ѝ нужни? Разбери какво е от значение!

Вижте видеото на Ortovox по-долу с участието на Chris Semmel, планински водач и треньор при Немската Асоциация на Планинските и Ски Водачи.

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.