Бъди по-бърз в аварийни ситуации: Открий за какво трябва да гледаш като си закупуваш висококачествена лавинна сонда

Функции на лавинната сонда (време за спасяване без сонда – 25мин., със сонда - 11мин)

Защо лавинната сонда е незаменима част от спасителната екипировка?

Сондата е важна част от спасителната екипировка по време на лавина. Само при наличието на сонда може да се определи точното място и дълбочина, на която е заровена жертвата. Това позволява да бъдат предприети бързи действия, защото в лавина времето е определящо за спасяване на животи.

Проучвания показват, че без лавинна сонда, времето за изравяне на жертвата нараства двойно: около 25мин. Със сонда средното време е 11мин. Много трудно без сонда, може да се достигне до жертвата в критичните първи 15 минути.

Елементи на лавинната сонда

Система за бързо сглобяване

Бързина във всеки детайл. Важно е за една сонда да има интуитивна и ефективна система за сглобяване. PFA 2.0 е иновативна система за сглобяване, бърза за разгъване и сгъване. Благодарение на ремъка сондата може да се разгъне направо от специално разработената калъфка. Системата PFA 2.0 и каишката позволяват разгъването на сондата с едно движение, без да трябва да се извади от калъфа.

Quick-lock assembly system е друга система за бързо и лесно сглобяване на сондата, като заключването е посредством възел.

Стабилност

Сондата трябва да е стабилна и достатъчно здрава без да се огъва, за да остане права докато се работи с нея. Само тогава показанията ще са безгрешни. Колкото по-голям е диаметърът на сондите , толкова по-трудно се огъват, но съответно са и с по-голямо тегло, когато са произведени от един и същ материал.

Дължина

Дължината на лавинната сонда е важна. Дължина от 240 см е типична и е достатъчна за средно статистическа лавина. Но пък сондата трябва да е компактна и лесна за прибиране. Сондите на Ortovoх се състоят от 6-7 елемента и са поне 240 cm. Благодарение на по-късите елементи всяка сонда може да се прибере в раница с по-малък обем.

Система за визуален контрол

Системата за визуален контрол позволява бързо разчитане на дълбочината на жертвата по всяко време. Стратегиите за разравяне и разчистване на снега могат да се адаптират и да се спести ценно време благодарение на ясните обозначения на всеки метър и цветните крайни компоненти. Неоновият цвят на последния сегмент показва кога сте в непосредствена близост до жертвата. Точните обозначения със сантиметри помагат за определяне на точната дълбочина на заравяне както и за определяне на снежния профил.

Върхът на сондата

Върхът на сондата в с голям обем и по-голям диаметър от останалите елементи, което помага при забиването ѝ в снега. Заостреният връх пробива твърдият, лавинен сняг по-лесно и намалява триенето по време на сондиране.

Материали

Основата на добрата сонда е материалът, от който е изработена. Трябва да е лек, но стабилен. За алуминиевите сонди Otrovox използват висококачествен Алуминий 7075 T6, който осигурява оптимално съотношение между тегло и гъвкавост. Карбон се използва за олекотените продукти. Като материал е гъвкав, изключително лек и не се покрива с лед поради ниската си топлинна проводимост. За хора, които предпочитат надежност и висока степен на точност, за сметка на тегло се препоръчват стоманени сонди.

Механизъм на опъване

Стомана и арамид се използват за системите на опъване. Стоманеното въже не се разтяга, което прави този тип система една от най-сигурните. Арамидът се използва за сонди от алуминий или карбон, защото леките влакна осигуряват висока устойчивост, стабилност и ограничено разтягане.

По време на лавина всяка секунда е от значение. Заедно с лавинния уред и лавинната лопата, лавинната сонда е важен компонент от аварийната екипировка.

Във видеото на Ortovox по-долу Chris Semmel, планински водач и треньор при Немската Асоциация на Планинските и Ски Водачи, обяснява какви функции, стандарти по безопасност и характеристики са важни за висококачествената лавинна сонда.

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.