Как да удължите живота на спалния си чувал? Грижете се добре за него!

Всяка екипировка се нуждае от съответна регулярна и внимателна поддръжка, за да се запазят за по-дълго време нейните свойства и характеристики. Правилната грижа винаги се отплаща. Все пак от екипировката ви зависи представянето, комфорта, здравето, а понякога дори и живота. Вижте какви са насоките и стъпките за адекватна поддръжка на спалния чувал.

Съхранение на чувала

При съхранението, пълнежът на чувала се нуждае от достатъчно място, за да възстанови и да съхрани пухкавостта си. Затова съхранявайте спалния чувал на сухо място в голяма торба за съхранение или в калъфка за възглавници. Използвайте компресионната торба само за транспортиране.

Натъпчете го, не го навивайте

Когато навивате спалния чувал, пълнежът се натоварва винаги на едни и същи места. Това може да увреди конструкцията. Освен това натъпкването позволява по-добра компресия.

Пълна вентилация

След всяка употреба, оставете чувала да се проветри добре - например като го прострете върху палатката. Перете го рядко, тъй като прането намалява качеството на изолацията. Перете го само, когато е необходимо, а малките петна премахнете с гъба и хладка сапунена вода.

Основни стъпки

Ако ще го перете - направете го внимателно:

1. Затворете всички ленти и разхлабете всички корди.

2. Обърнете спалния чувал наопаки.

3. Използвайте само специални почистващи препарати за пух или синтетични влакна.

4. Ръчно пране: накиснете чувала в достатъчно количество хладка вода, внимателно изцедете и изплакнете няколко пъти - не извийте и не изстисквайте чувала!

Пране в пералня: Нагласете пералнята на цикъл за деликатни тъкани (30° C), изплакнете няколко пъти ИЛИ повторете програмата за пране, като НЕ използвате перилен препарат и центрофуга! Пералната машина трябва да има капацитет от поне 5 кг.

Внимателно извадете мокрия, тежък спален чувал, за да избегнете увреждане на пълнежа или камерите за пуха.

5. Внимателно изцедете колкото се може повече вода. Не го изстисквайте!

6. Сушилня: Използвайте сушилня за минимум 7 кг при ниска температура (30° C). Добавете тенис топки при пухените чували и сушете, докато пухкавостта на чувала се възстанови напълно.

Сушене на простор: Отворете чувала и го разстелете, никога не го провесвайте! Пухът има нужда от няколко дни, за да изсъхне.

Внимателно разпухвайте на ръка сплъстените топчета пух по няколко пъти на ден. Синтетичните влакна се сушат бързо и нямат нужда от разпухване.

Защо спалният ми чувал губи пух?

Пухеният спален чувал трябва да е дишащ и затова е въздохупропусклив, така че да осигури оптимален комфорт по време на сън. И все пак това означава, че фините перца могат да проникнат през тъканта. Но загубата на пух не означава, че спалният чувал е дефектен. Ако перо си проправя път през покритието, внимателно го върнете обратно в пълнежа, като издърпате от противоположната страна. Дупките в материята на покритието ще се затворят самостоятелно.

Не издърпайте перото, тъй като може да издърпате повече заедно с него. Това се дължи на структурата на пълнежа на спалния чувал - отделните пера са свързани помежду си, така че ако издърпате едно, други могат да последват и дупката да стане по-голяма.

Така че не се притеснявайте, когато през нощта вашият спален чувал изгуби перца. Това е нормално и не намалява изолационната му ефективност.

Източник deuter.com

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.