Седалките за катерене - застраховка "Живот" във вертикалния свят

5.9, 5.11b или 5.13b. Гранит, пясъчник или в зала. Спортно катерене, маршрути от повече въжета или четири-хилядни  върхове. Планинските спортове и катеренето означават различни неща за различните хора. Някои желаят да надхвърлят границите си, други искат да се забавляват с приятели. Някои са примамeни от самите изкачвания, за други е важна насладата сред природата. Каквито и да са подбудите ви и причините да се катерите, винаги се нуждаете от правилната катерачна седалка

По какво се различават седалките за катерене?

Седалките за катерене имат различни конструкции, настройки и характеристики. Има различна конструкция, като например триизмерно предварително оформени, подплатени или ламинирани, които от своя страна влияят на няколко важни критерия, на които трябва да отговаря всяка  добра седалка за катерене:

 

        Разпределение на силите

        Ергономично прилягане

        Добра дишаемост

        Ниско тегло

        Малък обем

 

Вие лично ще установите колко е удобна седалката ви за катерене, с каква лекота можете да увиснете в нея и колко свобода на движение ви позволява. Теглото и обемът ѝ в сгънато състояние също могат да се различават в зависимост от вида и броя на катарамите и инвентарниците, както и от използваните материали.

Освен това, в зависимост от възможността за регулиране на крачолите, съществуват седалки за катерене с:

         Нерегулируеми крачоли

         Полу-регулируеми крачоли

         Регулируеми крачоли

 

Изискванията към седалката ви ще се различават в зависимост от това дали се катерите в спортна зала, на скали, на снега или  на леда. Ето защо от EDELRID са направили преглед на различните възможности за употреба.

Различните типове седалки за катерене

Вашата седалка за катерене е основна и лична част от вашата катерачна екипировка. За вас е важно да изберете седалка, която отговаря на формата на тялото ви и на изискванията на планираните от вас дейности. Правим разлика между катерачни седалки, гръдни колани и сбруи за цялото тяло:

Катерачни седалки

Използват се в почти всички планински спортни дисциплини. Те предлагат оптимална свобода на движение, съчетана с изключителна безопасност. Благодарение на седналото положение, натоварването се разпределя оптимално по бедрата при висене или падане в седалката. Катерачните седалки обикновено са сравнително леки и имат малък размер на обем в сгънато състояние. Вече съществуват супер леки модели - най-лекият вариант за голяма надморска височина и ски туризъм тежи по-малко от 80 г. В зависимост от предназначението, седалките предлагат множество инвентарници за закачане на вашето оборудване и съответно няколко опции за закрепване на карабинери за ледени клинове. За да предложат идеалното прилягане, EDELRID разработихa и специални дамски модели, съобразени с женската анатомия.

Гръдни колани

В някои ситуации може да бъде полезно да допълните седалката с гръден колан. По-специално, хората с наднормено тегло или такива с изключително тесни, не особено изразени бедра (особено деца) трябва да се катерят в планините или по скалите само когато носят седалка, комбинирана с гръден колан. Тази комбинация често се използва и от фотографи и алпинисти, които висят дълго време на въжето, докато носят раница и много оборудване. Доброто разпределение на натоварването и изправеното положение при висене позволяват по-малко напрежение на тялото и основните мускули няма да се уморяват толкова бързо. Моля, имайте предвид, че гръдният колан трябва да се използва само в комбинация с катерачна седалка. За тази цел двата елемента обикновено се свързват с помощта на допълнителен ремък. Като алтернатива, въжето за катерене може да минава директно през гръдния колан.

Сбруи за цяло тяло

По същество  сбруята за цялото тяло работи по същия начин като комбинацията от седалка и гръден колан, но  е много по-лесна за използване. Сбруите имат голям диапазон на регулиране, което им позволява да бъдат лесно приспособени към формата и размера на потребителя. Този тип сбруя е особено популярен за въжени градини с високи елементи. Въпреки това, коланите за цялото тяло имат сравнително високо собствено тегло и голям обем. Те също така предлагат малко по-малко свобода на движение.

Детски седалки

Анатомията и центърът на тежестта на децата се различават от тези на възрастните. В резултат на това са създадени специални седалки за по-млади потребители, които могат лесно да се регулират, за да „растат“ с тях през годините.

 

Сбруя за цялото тяло е идеална за най-малките катерачи. Малко по-големите деца с малко повече мускулен тонус  могат да преминат към седалка, която също може да бъде допълнен с детски колан за гърди, ако е необходимо. Всички детски колани на EDELRID са интуитивни за поставяне, което позволява на малките да правят това сами – като разбира се това подлежи на проверка от партньора им и разбира се под ръководството на възрастен!

Comments (0)

No comments at this moment
Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.