Какво е важно да знаете за Спалните чували

Спалните чували - вид, температурен диапазон, начин на използване и препоръки. Все необходима информация за адекватен избор на спалния чувал и за комфортен сън когато сте навън. От DEUTER не пестят сили и са отдадени на идеята да произвеждат качествени и функционални стоки и да предоставят полезна информация и ценни съвети, така че на вас да не ви остане друго освен да се насладите на всеки миг когато сте сред природата.

 

Спалните чували – синтетичен или пухен?

ПУХЕН СПАЛЕН ЧИВАЛ

Пухените спални чували - превъзходна изолация в комбинация с ниско тегло. Подходящи за трекинг и планина при ниска до нормална влажност на въздуха, за пътувания с колело с малък багаж.

Предимства на пухените спални чували

+ уникален коефициент на задържане на топлина спрямо тегло

+ уникална компресионна способност

+ изключителни способности на влагопренасяне

+ дълъг живот

+ затопля много бързо

Недостатъци на пухените спални чували

- не изолира когато се намокри

- изисква грижи и поддръжка

- абсорбира влагата

- съхне дълго време

СПАЛЕН ЧУВАЛ СЪС СИНТЕТИЧЕН ПЪЛНЕЖ

Синтетичните спални чували запазват изолационните си свойства и продължават да задържат топлината излъчена от тялото, дори когато са мокри. Идеален избор, ако посещавате места с повишена влажност и с не твърде ниски температури. Подходящи за пътуване с кану, зимни дестинациии със суров климат (Скандинавието напр.), летни преходи и за ползване от деца.

Предимства на спалните чували със синтетичен пълнеж

+ запазва си 70% от изолационните способности когато се намокри

+ лесна поддръжка

+ много трудно абсорбира влага

+ бързо съхне

на спалните чували със синтетичен пълнеж

- по-тежък от пухения

- по-малки компресионни способности

- намалени способности да отвежда влгата

- по-къс живот

- нужно е повече време, за да затопли

Температурните диапазони на спалните чували

Температурните диапазони са сравнителна характеристика измервана чрез утвърдени стандартизирани процедури, за да отговаря на конкретен стандарт (европейският е EN 13 537), даваща доста добра насока, но не и гаранция, да изберете подходящия за вас спален чувал. Чувствителността към външната температура е строго индивидуална, както и как реагира тялото към промяната в температурните условия. Освен това:

  1.     Различни физиологични фактори повлияват температурата на тялото – възраст, пол, тренираност, наличие на умора, глад, наличие на алкохол
  2.     Различни фактори влияят върху качеството на топлоизолацията и задържането на топлина – наличие и вид на шалте/подложка, наличие на вятър и влага, носене на функционално облекло за поддържане на оптимална температура, допълнително уплътняване с дрехи, носене на шапка

Какво означават температурните диапазони?

T(COM) – Комфортна температура

Тази характеристика показва най-ниската външна температура, при която средностатистическа жена (25 год. /1.60 м /60 кг) може да спи комфортно в спалния чувал. Това важи и за неопитния ползвател

T(LIM) – Средна температура

Тази характеристика представлява най-ниската външна температура, при която средностатистически мъж (25 год. /1.73 м /73 кг) може да спи комфортно в спалния чувал. Опитният ползвател допълнително може да подобри задържането на топлина чрез избора си на дрехи и др.

T(EXT) – Екстремна температура

Тази характеристика показва най-ниската външна температура, при която средностатистическа жена може да остане без да спи в спалния чувал за шест часа. Под тази температура, в екстремални условия на студ, може да се очаква сериозна загуба на топлина, неудържимо треперене, включително и опасните за здравето и живота хипотермия и измръзване. 

Как се ползва спалния чувал правилно

С подходящия спален чувал си осигурявате пълноценен и добър сън, но само наполовина – другите съществени фактори са къде, върху какво и как спите!

Шалте/Подложка

Студената земя или циркулиращ въздух отнемат значително количество от човешката топлина независимо от това с какво качество е спалния чувал. Можете да намалите тези загуби като използвате изолираща подложка, върху която да легнете.

Защита от вятъра

Вятърът преохлажда! При леки пориви (около 25 км/ч), +5°C температура на въздуха се усеща повече като 0°C. Ето защо опитайте да се скриете от вятъра – палатка, навес или дори скала могат да свършат работа.

Функционално термооблекло

Подобрете задържането на топлина като облечете функционално термооблекло и чорапи. Освен това сухи дрехи разположени в зоната където са краката ви допълнително ще топлоизолират.

Шапка

Когато сте в спалния чувал главата е единствено е навън, а охлаждането й ще доведе до усещане за студ по цялото тяло. Затова носенето на шапка по време на сън е ефикасен начин да задържите топлината.

Важно е да се знае

Спалният чувал не генерира топлина, а само я задържа!

Затова:

-       Уверете се, че сте се хранили подходящо и достатъчно. Храната ще даде енергията необходима за производството на топлина

-       Уверете се, че поемате достатъчно течности. Дехидратираното тяло по-трудно произвежда и поддържа оптималната топлина

-       Избягвайте големите количества алкохол вечер. Макар в началото усещането да е за „разгорещяване“, малко по-късно температурата на тялото спада и то започва да губи топлина

-       Дрехи, спален чувал губят много от изолационните си качества когато са мокри. Никога не си лягайте с мокри дрехи и чорапи. Винаги носете сух, резервен чифт във водонепромокаема торба. Освен това след сън задължително прострете спалния чувал да се проветри и изсъхне (напр. върху палатката)

ВИЖТЕ как да се грижите и запазите вашия спален чувал.

Източник: https://www.deuter.com/DE/en/index.html

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.