BESTARD е семейна фирма в най-добрия смисъл. Вече 78 години се придържа към ясна и семпла философия:  

Винаги да произвежда обувки с най-високо качество, от най-добрите и подходящи материали и с прилагане на високи технологии. 

В тази статия ще откриете какви материали и технологии BESTARD използва, резултат от което е обувка, която не би ви изневерила.

ГОРНА ЧАСТ

Висококачествена кожа

Телешката кожа е традиционен материал за планинарските обувки - това е естествен продукт с отлични качества, осигуряващи комфорт, дишаемост, устойчивост и издръжливост. Ако има едно нещо, което винаги е било част от историята на Bestard, това е било стриктната ни политика винаги да избираме най-добрите кожи от най-сериозните и престижни европейски цехове за щавене. Това е една от тайните за характерното високо качество на обувките ни.

 

Естествената кожа е дебела около 8 мм. На повърхността й, наричана още епидермално (зърнесто) ниво, нишките са по-близо една до друга и следователно - по-силни, което прави кожата по-издръжлива, здрава и устойчива на вода и промени във времето.

В зависимост от качеството на всяка кожа, тя се цепи на различни слоеве и се подлага на различни обработки, така че да получи крайните си характеристики и качества.

 

За нашите ботуши и обувки ние използваме следните видове кожа:

 

Amfibic Full Grain leather (Пълнозърнеста кожа)

Nubuk leather (Набук)

Split suede (Цепен велур)

 

Финалната дебелина на кожата, която използваме, е:

2.8 - 3.0 мм (Алпийски обувки)

2.2 - 2.8 мм (Трекинг и аутдор обувки)

1.6 - 1.8 мм (Обувки с нисък профил)

 

Без значение от вида на крайната употреба, всички наши обувки са напълно импрегнирани, за максимално водоотблъскващи качества.

 

Amfibic Full Grain leather (Amfibic Пълнозърнеста кожа)

Най-естественият тип кожа, при която сме запазили и обработили външната част от телешката кожа. Тук, на нивото на епидермиса, нишките са много близо една до друга, което прави кожата много по-плътна, здрава и издръжлива срещу вода и студ.

Nubuk leather (Набук)

Набукът е извлечен от естествената пълнозърнеста кожа. Външният епидермален слой на естествената кожа е запазен, заради плътното разположение на нишките, което осигурява по-голяма здравина и устойчивост срещу вода и естествена изолация срещу студа. За да се получи характерния кадифен ефект на набука, естествената кожа е леко шлифована. Резултатът е по-дишаща, еластична кожа, която реагира по-добре на препаратите за водоустойчивост, но която запазва търсените качества на пълнозърнестата кожа.

Split suede (Цепен велур)

Кожата обикновено се разделя на няколко слоя. Дермалният слой, който се намира точно под повърхностния зърнест слой, е този, който обработваме за производството на нашия цепен велур. Избираме само най-висококачествените слоеве кожа, която е преминала сложни обработки за получаването на допълнителна издръжливост и изключително фина повърхност. В по-тънките си варианти, това е отличен избор за дишащи обувки за преходи и занимания на открито, когато лекотата, гъвкавостта и мекотата на обувките са приоритет.

Perwanger leather

За всички наши здрави и издръжливи планинарски и трекинг обувки използваме само изключително висококачествената цепена кожа от престижната фабрика Perwanger. Разположена в сърцето на Тиролските Алпи, фабриката произвежда висококачествена кожа от 1780 година, и се е превърнала в еталон за най-доброто, що се отнася до сферата на планинарските обувки. Процесът на производство все още включва автентични техники, а всяко парче кожа се подлага на стриктен контрол във всяка една работна станция по време на обработката, така че крайният резултат да отговаря на изключително високите ни изисквания за водоустойчивост, издръжливост и висококачествен завършек.

KEVLAR ®

Изключително издръжлив и същевременно мек и лек материал с високо съдържание на KEVLAR®, ултралеко арамидно влакно. Предимствата на използването на KEVLAR® в най-усъвършенстваните ни модели обувки, са няколко:

-       Несравнимо съчетание от ниско тегло и висока издръжливост срещу износване;

-       Дишаемост;

-       Ниска абсорбация на влага и бързо съхнене;

-       Мекота и бързо напасване на обувката към формата на крака;

-       Гъвкавост и намаляване на неудобството за стъпалата в точките на огъване на обувката.

CORDURA ®

Синтетичен текстил с естествен вид, известен с изключителната си устойчивост на износване, както и с факта, че запазва мекотата и удобството си дълго, след като други традиционни материали вече са загубили първоначалния си вид. Предимствата на използването на Cordura® в обувките ни са ниското тегло и мекият, гъвкав резултат. Материалът е дишащ и предлага отлични водоотблъскващи качества.

 

AIR-MESH / MESH (Мрежести материи)

Много лек и дишащ материал. За разлика от други подобни материали, мрежестите материи, които ние използваме, са водоотблъскващи и много устойчиви на износване.

 

Кукички, капси, пръстени, стопери

Качественият хардуер е изключително важен за сигурността в планината. Всички елементи, използвани от Bestard, са изработени от устойчиви на корозия материали и са монтирани към обувките един по един, с внимание и прецизност. Благодарение на ниското триене, характерно за нашите кукички, връзките се движат леко и съпротивлението е максимално намалено. Повечето от обувките ни за висока планина и височинен трекинг са оборудвани с усъвършенстваната “Quick Lock” система, при която топчета от неръждаема стомана осигуряват движение на връзките без никакво триене, а два затягащи пръстена позволяват лесното им затягане или отпускане. При носене, системата позволя да стегнете или отпуснете връзките на обувката с едно-единствено дръпване, без нуждата да ги опъвате през всеки чифт кукички.

Системата “Quick Lock”, която е стандартна за повечето от нашите модели, позволява и да се регулира пристягането на обувката в горната част на крака, без да се променя това в областта на стъпалото.

Връзки

Всички наши връзки са произведени и обработени така, че да преминат най-високите стандарти за устойчивост на вода и износване. По този начин сме сигурни, че те ще издържат много години на употреба в най-трудните условия, и че няма да попиват вода.

 

Конци

Винаги използваме най-добрите конци на пазара, едновременно по отношение на издръжливостта им и устойчивостта им на износване. За пълна сигурност, винаги използваме двоен шев в най-важните части. Всички наши конци са обработени така, че да не попиват влага.

ПОДПЛАТИ/ОБШИВКИ

Технични подплати

GORE-TEX® Гаранция за водоустойчивост и дишаемост

Bestard е испанската марка, която е използвала мембрана GORE-TEX® в планинарските си обувки най-дълго. Благодарение на близката ни връзка с У.Л.Гор през последните 20 години, успяхме да създадем обувки с уникална комбинация от водоустойчивост, от една страна, и ефикасен износ на влагата, създавана във вътрешността на обувката, от друга.

 

Тайната за оптималния резултат се крие не само в използването на GORE-TEX®, но и във внимателния подбор на високотехнологични материали, комбинирани с прецизни производствени методи - система, която сме усъвършенствали в продължение на многогодишен опит и чрез множество малки ежедневни подобрения.

 

GORE-TEX® сама по себе си е система с основен компонент водоустойчивата мембрана, направена от PTFE (политетрафлуороетилен), чиято дишаща повърхност се състои от милиони микро пори.

 

Поради възможностите, които се появяват от използването на различни функционални слоеве на покритието, има различни GORE-TEX® покрития за различните употреби. Всички те обаче са водоустойчиви и дишащи.

 

GORE-TEX® Performance Comfort

-       Умерена изолация срещу студ при променливи условия;

-       Оптимална комбинация от дишаемост и изолация, която държи краката топли и сухи, дори в най-неочакваното време;

-       Издръжлива водоустойчива защита, която не позволява проникването на влага.

 

GORE-TEX® Insulated Comfort

-       Създадена за целодневен комфорт в зимни условия, включително дъжд, сняг и лед;

-       Оптимална комбинация от дишаемост и изолация, която държи краката сухи и комфортно топли, дори при много ниски температури;

-       Краката остават топли и сухи, никога потни - дори в екстремни условия;

-       Издръжлива водоустойчива защита, която не позволява проникването на влага.

 

GORE-TEX® Extended Comfort

-       Комфорт вътре и защита отвън през цялата година;

-       Изключително висока дишаемост, предпазваща краката от прегряване;

-       Оптимално разпределяне на топлината и отлично справяне с влагата, за целодневен комфорт вътре в обувката;

-       Издръжлива водоустойчива защита, която не позволява проникването на влага.

 

Други технични подплати

THINSULATE™ Footwear insulation

Колкото повече въздух задържа един материал в даден обем, толкова по-голяма е изолационната му стойност. Микроскопичните нишки на Thinsulate™ са много по-фини от другите подобни нишки, така че задържат много повече въздух в много по-малко място, така че резултатът е изключителна изолация, лека, дишаща и устойчива на влага.

RIGATO

Понякога е трудно да се види разликата между един и друг материал, когато обувката е нова. Такъв е случаят и с материала, който използваме за яката на планинарските и трекинг обувки - място с огромен потенциал, що се отнася до комфорта и издръжливостта, предвид абразивните въздействия, влагата, набръчкването и т.н. За разлика от кожата или много други синтетични материали, RIGATO запазва меката си и гладка повърхност дори след дългогодишна употреба, без дупки и без бръчки.

CAMBRELLE

Тъкано, устойчиво на износване покритие, направено от дишащи синтентични нишки със специфична структура, която абсорбира влагата и я освобождава бързо, запазвайки краката сухи. Материята е мека на досег и предпазва от появата на гъбички, бактерии и неприятна миризма.

DRI-LEX

Покритие, създадено за отлично справяне с влагата и повишен комфорт - не се мачка, устойчиво е на миризми и мухъл, и е напълно дишащо, така че да запази краката сухи.

AIR-MESH

Идеално за обувки за бягане и мулти спорт модели, AIR-MESH е дишащо, но същевременно много устойчиво технологично покритие.

Bovine leather

Усетете класическия комфорт на истинското, меко кожено покритие, подсилено в петата за повишена устойчивост на износване. Коженото покритие, което използваме, е направено от цепена пълнозърнеста телешка кожа.

КАЛЪПИ

Различни видове калъпи

Човешкият крак е сложно творение, и предлага огромно разнообразие от най-различни форми и размери, правейки задачата да създадеш добре прилягаща обувка, която да е подходяща за всички, доста трудна. Заради това ние правим обувки, отразяващи, доколкото е възможно, както разликите в краката на различните хора, така и тези в конкретната дейност, за която са предназначени.

 

За целта, използваме разнообразни калъпи, внимателно създадени така, че дизайнът им да пасне на множеството от различни форми на човешкото стъпало.

-     Active - стандартен калъп със средна широчина

-     Asia - създаден спрямо специфичната форма на стъпалата много от хората в Япония, Корея, Китай и т.н.

-     Bergen - стандартен калъп със средно / средно висока широчина

-     Best 1 - стандартен калъп със средна широчина

-     Canyon - стандартен калъп със средно висока широчина, с допълнителен обем за използването на неопренови чорапи

-     Canyon Lady - стандартен калъп със средно висока широчина, създаден спрямо общата форма на дамските стъпала, с допълнителен обем, позволяващ използването на неопренови чорапи (бележка: обемът е малко по-малък, в сравнение с калъпа “Canyon”)

-     Comfort - стандартен калъп със средно висока широчина

-     Europa - стандартен калъп със средна / средно висока широчина

-     Europa H - стандартен калъп със средна / средно висока широчина, с малко повече обем (във височина) в областта на пръстите

-     Europa H XW - стандартен калъп със средно висока широчина, с малко повече обем (във височина) в областта на пръстите

-     Europa XW - стандартен калъп със средно висока широчина

-     FF Tech - асиметричен калъп със средна / средно висока широчина

-     Junior - стандартен калъп със средна / средно висока широчина, създаден спрямо общата форма на детските стъпала

-     Junior Eur - стандартен калъп със средна широчина, създаден спрямо общата форма на детските стъпала

-     Lady - стандартен калъп със средна / средно висока широчина, създаден спрямо общата форма на дамските стъпала

-     Latina - стандартен калъп със средна / средно ниска широчина

-     OFS - напълно анатомичен калъп с допълнителна широчина

-     Trail - стандартен калъп със средна / средно висока широчина

-     Trail Tech - стандартен калъп със средна / средно висока широчина

-     Trek - Калъп със стандартна широчина, но с по-симетричен дизайн в областта на пръстите

-     Walking - стандартен калъп със средна / средно висока широчина

-     Walking Lady - стандартен калъп със средна / средно висока широчина, създаден спрямо общата форма на дамските стъпала

 

ПОДМЕТКА

Експертите в създаването на подметки

Една от най-важните части на планинарската обувка е подметката. Добрата подметка би трябвало да отговаря на следните ключови условия:

-       Гумененият материал трябва да предлага оптимален баланс между сцепление и съпротивление;

-       Дизайнът на петата трябва да осигурява максимален комфорт, стабилност и сигурност по време на разнообразни дейности;

-       Качеството на монтаж трябва да елиминира всякакъв риск подметката да се отлепи от обувката.

За да отговорим на първите две изисквания, още преди десетилетия създадохме много близка и лична връзка с един от най-опитните производители на подметки за планинарски обувки - Vibram. Ежедневната им работа от 1936 година, свързана с постоянно усъвършенстване на дизайна и безопасността, ги е превърнала в истински експерти в изкуството на създаването на отлични подметки. От наша страна, над шестдесетгодишния ни опит ни е научил как да монтираме подметката към обувката, така че да остане на мястото си дори в най-трудните условия.

 -    Multifunction BG3

-     SUV Multifunction BG3 + EVA + TPU

-     Vibram® Best Travel + EVA

-     Vibram® Andermatt Dual Density

-     Vibram® Best Idrogrip + EVA

-     Vibram® Best Pro + EVA

-     Vibram® Campos + EVA

-     Vibram® Cube Pro + PU

-     Vibram® Foura + EVA

-     Vibram® Foura + EVA + TPU

-     Vibram® Grivola

-     Vibram Ice New (Semi-Automatic Crampons-Compatible)

-     Vibram® MontLite + EVA + TPU

-     Vibram® Mulaz EVO + EVA

-     Vibram® Mulaz EVO + EVA + TPU

-     Vibram® Paw Kid

-     Vibram® Pillow + EVA

-     Vibram® Pinto + EVA

-     Vibram Rothorn

-     Vibram® Sorapiss

-     Vibram® Travel BG3 + EVA

-     Vibram® Tubava + EVA

 

СТЕЛКИ И МЕЖДИННИ ПОДМЕТКИ

Shock Absorbing Anatomical inner sole / Антишок анатомична вътрешна стелка

Вътрешната подметка е с висока плътност, която помага краката да се запазят сухи и да се избегне умората в стъпалата и мускулите. Благодарение на способността й да се напасва към стъпалото, целият крак получава опора и ефективно омекотяване при всяка стъпка.

Облицована с Cambrelle®, вътрешната подметка предотвратява появата на гъбички, бактерии и неприятни миризми. Освен това спомага да се запазят краката сухи, благодарение на дишаемостт, бързото съхнене и способността да абсорбира влагата.

Видове междинни подметки

Нивото на твърдост на дадена обувка зависи главно от междинната подметка.

Използваме шест различни Bestflex междинни подметки, изработени от различни материали, за да осигурим на обувките ни различни нива на твърдост и гъвкавост, всяко от тях подходящото за съответната употреба.

Междинните подметки, маркирани с + P®, са допълнително подплатени с PORON® Performance, което осигурява висока възвръщаемост на енергията и отлично абсорбиране на вибрациите от движението.

BESTFLEX 4 / SUPER-RIGID

Междинна подметка, подсилена с фибростъкло, за абсолютна твърдост и устойчивост на подметката и обувката. Използва се във височинни алпийски обувки, където твърдостта на подметката е от изключителна важност за придвижването по заледен, снежен и каменист терен, при използването на котки и т.н.

BESTFLEX 5 / NORWEGIAN WELT

Специална междинна подметка, използвана в обувки, направени съобразно традиционната Норвежка система (използвайки допълнителен шев за по-голяма издръжливост и водоустойчивост). Стелката е твърда, но с определена степен на гъвкавост. Правилната употреба на двойния шев допълнително подсилва твърдостта на обувката. 

BESTFLEX 6 / SEMI-RIGID

Твърда междинна подметка, използвана в обувки за активности в сложен терен, както и за нетолкова технично алпийско катерене, но с определена гъвкавост за повече комфорт по време на по-дълги преходи.

BESTFLEX 3 / NORMAL

Междинна подметка с перфектен баланс между гъвкавост и странична и надлъжна твърдост, идеална за трекинг в смесен терен с различна трудност.

BESTFLEX 2 / FLEXIBLE

Гъвкава междинна подметка с добра устойчивост на усукване. Използва се в леки и по-гъвкави обувки за дейности на открито, включващи много ходене, но върху нетолкова каменист терен.

PORON® Performance

В последното ни поколение планинарски обувки обшихме междинната подметка с PORON® Performance, което осигури ненадминати нива на:

-       Омекотяване във всяка стъпка, със значително намаляване на ефекта от движението върху стъпалата, колената, бедрата, гръбнака и черепа;

-       Възвращаемост на енергията във всяка стъпка, за по-малко умора и по-висока ефективност по време на употреба;

-       Повече комфорт по време на носене.

PORON® Performance

Използването на клетъчния уретан PORON® Performance за тази цел е естествен избор за нас, тъй като предлага повече шок-абсорбация от всеки друг материал, и за разлика от другите материали, не се степва и предлага оптимален комфорт по време на целия живот на обувката.

Линк към официалния сайт

Пазарувайте BESTARD от тук

Пазарувайте по марки от тук

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.