Редица производители на висококачествени облекла и екипировка (като Patagonia, Berghaus, Trangoworld, Deuter, Edelrid) работят с технологията bluesign™. За да оценят и намалят консумацията на ресурси в доставната верига на материали. Както и за да оценят, сравнят и подобрят химикалите, боите и завършващите продукти, които използват в производствения процес.

 Стандартът bluesign™, ръководен от организация базирана в Швейцария, се прилага на всяка стъпка от веригата за доставяне и обработка на текстил, с което се одобрява и потвърждава, че химикалите, процесите, материалите и продуктите са безопасни за околната среда, работниците и крайния потребител, като при това за цялата верига са разходвани по-малки количества природни ресурси и суровини сравнено със стандартен процес без прилагане на този стандарт.

Идеята

Производителите на текстил, които стават партньори на системата bluesign™, се обединяват около идеята да се установят системи за управление, които подобряват екологичното представяне в пет ключови звена на производствения процес: продуктивност на ресурсите, безопасност за потребителя, водни емисии, въздушни емисии, здравеопазване и безопасност по време на работа. Партньорите на системата редовно отчитат прогреса си в употребата на енергия, вода и химикали, и са обект на проверки на място.

Системата

Системата bluesign™ е основана на управлението на входящия поток. Химикалите се разпределят в една от три категории: сини - безопасни за употреба; сиви - изискват специално отношение; черни - забранени. Системата bluesign™ помага на фабриките да се справят качествено в работата с химикали от сивата група и да заменят тези от черната група с по-безопасни техни алтернативи.

Началото

През 2007 година Patagonia става първата марка, която се присъединява към партньорската мрежа на bluesign™. Отдадеността към идеята за безопасност на потребителя и постоянното подобрение на начина, по който се представят текстилните им продукти по отношение на околната среда, се споделя и от други водещи производители, които не закъсняват да последват Patagonia, тъй като именно прилагането на системата bluesign™  спомага да се пестят ресурсите и да се намали негативното влияние върху хората и природата по време на целия производствен цикъл. Техният прогрес и постоянното насърчение вдъхнови още повече доставчици и марки да се присъединят, и днес има над 400 марки, производители и доставчици на химикали, които са партньори на системата bluesign™.

Резултатът

Всеки плат, одобрен от bluesign™, предлага най-високото ниво на безопасност за потребителя, защото за производството му са използвани методи и материали, които съхраняват ресурсите и намаляват негативното влияние върху хората и околната среда.

Източник: https://www.bluesign.com/

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.