EDELRID е основана през юли 1863 г. от Julius EDELmann и Carl RIDder. Първоначално фирмата произвежда шнурове и корди. Юлиус Еделман е продавач и алпинист, Карл Ридер е техник, специализиран в плетачни машини. Лицата може и да са се променили през годините, но EDELRID остава иновативна и креативна компания до ден-днешен. През 1953 г. EDELRID изобретява въжето със сърцевина и обвивка от синтетични материали, и революционизира света на катеренето. През годините фирмата израства и въвежда в производството си всичко необходимо за пълно алпийско изживяване. Оттогава, катеренето не е погледнало назад.

Любими продукти от EDELRID

Седалката PRISMA на EDELRID е една от най-леките седалки в класа си и добър пример за катерачната философията "колкото по- малко, толкова по-добре". PRISMA е проектирана с една мисъл, че спортното представяне е от най-голямо значение и че когато катерим трябва да чувстваме пълна свобода на движенията, така сякаш сме без седалка. При замислянето на дизайна са махнати всички елементи на седалката, които не са от значение при постигането на тези цели.

Започвайки от конструкцията, седалката е изградена от леки и дишащи материали, в които са включени две ленти Dyneema в двата края. Лентите обикалят цялата седалка по дължината на колана на кръста и на краката. Основният плюс на тази технология е, че предлага супер лека конструкция, при която натоварването е по равно разпределено във всяка една точка. Благодарение на това равномерно разпределяне и формата на кръстния колан "тип пеперуда" седалката се усеща много удобна и лека. Минималистичният дизайн може да се забележи в цялостната конструкция на седалката. Основната катарама е от алуминий, за да спести тегло, а инвентарниците са направени от много леки преплетени нишки, покрити с пластична и лека гума.

Обединяващата лента на тази седалката, както и на всички нови модели седалки на EDELRID е по-тънка, по-малка и по-гъвкава от предишните. Тази лента също е направена от Dyneema покрита със специална износоустойчива обвивка. Елементът, който дава пълна свобода при движението са еластичните и много гъвкави ленти при колана на краката. За да е максимално удобна, е добавен специален ултра лек, мек и дишащ материал от вътрешната страна на колана.

От EDELRID предлагат решение на проблема с голямата разлика в теглото на катерещите са партньори. Устройство OHM е създадено така, че да увеличи триенето на въжето. Това е особено полезно, когато има голяма разлика в теглото между осигуряващия и водещия катерач.

В случай на падане OHM-ът увеличава триенето на въжето, така че по-лек осигуряващ да може да държи по-тежък водещ катерач без затруднения. OHM-ът осигурява значително по-малко спирачно усилие за задържането на падащия. Спускането на по-тежкия катерач е се контролира много по-ласно при използването на устройството. 

За да е ефективен, OHM-ът се закрепва на първата осигурителна точка от маршрута. Ако водещият катерач падне още при първата точка, OHM значително намалява риска от възможно падане на земята. Устройството спомага за намаляването на допълнителното триене на въжето, като осигурява свободното пременаване на въжето, когато не е натоварено от водещия катерач. OHM-ът предоставя възможност за катерене на партньори с разлика в теглото до 40 кг.

HMS Bulletproof Screw FG е иновативен и много здрав алуминиев HMS карабинер със стоманена вложка на мястото, където въжето трие най-много и с вътрешна пружина в другия край, за да стои в правилна позиция при осигуряване. С помощта на стоманената вложка се избягва преждевременното изхабяване на карабинера и формирането на остри и режещи ръбове. Карабинерът е идеален за използване с осигурителни устройства, дори в случаите на тежка употреба (разучаване на маршрути и катерене на установка).

Карабинерът комбинира преимуществата на теглото при алуминия и износоустойчивостта на стоманата - там където най-често карабинерите се нараняват, поради търкането с въжето или с друг метал. Bulletproof HMS карабинерът се произвежда в 3 варианта - с обикновено затваряне, с тройно затваряне и със специална пластина, която фиксира протриващото устройство на едно място. Тези карабинери са създадени с мисъл за сигурността на катерача, но и с мисъл за природата. Стоманената вложка значително увеличава продължителността на живота на HMS карабинера, което означава по-малко замърсяване с алуминии.

Конструкцията с H-профил гарантира най-доброто използване на материала и минимално тегло. Заключващият механизъм "Кейлок" осигурява оптималното управление при включване и отключване. Вътрешната пружина в единия край държи карабинера в правилна позиция. Стоманената вложка предотвратява преждевременното износване причинено от триенето на въже, планки или осигуряващи устройства. Моделът се произвежда и във вариант с тройно заключване - Triple Lock.

Продукта е добавен къ списъка с желани.
Продукта е добавен за сравняване

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.

Повече информация.